MAGASINER


Hvem kan bringe EU ud af krisen?

Februar 2015

Trods bedringstegn huserer krisen stadig i Europa, med skyhøj arbejdsløshed, statsgæld og sociale problemer. Men hvem kan gøre noget, der kan få os ud af krisen? Kan bankerne, Det Europæiske Finanstilsyn eller Jean-Claude Juncker?

Det spørgsmål tager NOTAT op i månedens magasin, hvor vi ser nærmere på, om der er ved at ske et gearskifte på vej væk fra den efterhånden velafprøvede sparekurs. 

Protesterne mod den nuværende kurs har minsfesteret sig i venstreorienterede politiske bevægelser og partier i Spanien og Grækenland, hvor Syriza vandt valget den 25 januar med planer om at genforhandle gælden med trojkaen. I denne måned ser vi nærmere på partiets handlemuligheder i lyset af krisen.

EU's kommissionsformand Jeacn-Claude Juncker har lanceret en investeringsplan. Planen indeholder et håb om, at private investorer vil spille ind. Vil det lykkes, og er planen tilstrækkelig? 

I denne måned ser vi også nærmere på bankernes gearing, hvor NOTAT behandler en hidtil overset analyse fra Jakob Vestergaard fra DIIS, der vurderer at de Europæiske storbanker er ligeså dårligt forberedte på en fnanskrise i dag, som de var i 2008. 

God læselyst!


"Ja, vi kan ændre Spanien - og Europa"

Junckers redningsplan: Nu skal EU gøre det, som landende ikke må

Europæiske storbanker puster sig op: Værre end Lehman Brothers 2008

5 skarpe: Jeppe Kofod (S)

5 skarpe: Rina Ronja Kari (N)

Syriza har en plan

Kulturklummen: Mere gris på gaflen

Kimen til en krise

En svensk morfar

Skovmands notater