ARTIKLER


Borgerinitiativer afvises

Lissabon-traktaten indførte den mulighed, at man med en million underskrifter fra syv lande kan tvinge EU-Kommissionen til at arbejde med en sag. Og for tre år siden blev dette en officiel mulighed. Men den er næsten umulig at udnytte.


Af Sven Skovmand
11. september 2015

Det skrev Flensborg Avis den 26. juni 2015 i artiklen »Europæisk borgerinitiativ er en død sild«. Bladet oplyser, at hele 20 af de ialt 51 initiativer på forhånd er afvist af Kommissionen, fordi den ikke mener, at de har noget med EU at gøre. Det gælder blandt andet en række europæiske mindretals forslag om, at man skal gøre mere for mindretallene.

De øvrige 31 initiativer har altså en mulighed for at blive godkendt. Men de tekniske og økonomiske vanskeligheder er store. Der skal jo samles en million underskrifter, og det skal ske i lande, hvor reglerne er vidt forskellige. Kommissionen har længe arbejdet med et program, der skal lette processen, men det er endnu ikke udviklet færdigt.

Kun tre borgerinitiativer har indtil nu haft held med at indsende de nødvendige underskrifter. De drejer sig om retten til rent vand, retten til abort og et nej til forbud mod dyr. De to første har været til høring i EU-Parlamentet, men Kommissionen har ikke foretaget sig noget, skriver bladet.