ARTIKLER


Spanien trodser aftale med EU-Kommissionen

Spanien har sat sit mål for det offentlige underskud i 2012 til 5,8 pct. af Bruttonationalproduktet (BNP). Det er stik imod den aftalte køreplan med Kommissionen, hvor målet var et underskud på 4,4 pct. i 2012.
Af Mads Torp Skafte Jespersen
6. marts 2012

Efter sidste uges EU-topmøde offentliggjorte Spaniens premierminister Mariano Rajoy på det efterfølgende pressemøde, at Spanien ikke vil kunne få sit offentlige underskud ned på den aftalte procentsats for 2012.

Et af hovedtemaerne til topmødet var ellers overholdelse af Kommissionens økonomiske anbefalinger under det, der er blevet døbt Det Europæiske Semester.

Rajoys udmelding fik ifølge den Spanske avis El País også en kold modtagelse i Bruxelles. Avisen citerer en talsmand for Olli Rehn, Kommisæren for økonomiske anliggende, for at sige:

»Opfyldelsen af konsolidering i lande som Spanien har været, og er fortsat en af søjlerne i den omfattende EU-reaktion på krisen. Og 4,4 pct. for 2012 er aftalt, og fortsætter med at være bindende«

Overraskelse
Den prompte reaktion fra EU-Kommissionen skyldes ifølge El País, at Mariano Rajoy under topmødet ikke havde delagtiggjort hverken Kommissionen eller de andre EU-landes regeringschefer om Spanien nye mål for 2012.

Kommissionen vil afvente en officiel indsigelse fra Spanien, før man vil gribe til nogle af de nye sanktionsmidler, der ligger i aftalen om Det Europæiske Semester.

»De skal sende budgettet nu, og de er nødt til at specificere dette beløb og årsagen til afvigelsen«, siger en kilde i Kommissionen til El País.

Køreplanen
Kommissionens aftalte køreplan med Spanien var, at landet i 2013 skal nå ned på et underskud på 3 pct. af BNP, som er det maksimale underskud et EU-land må have ifølge EU's vækst og stabilitetskrav.

For at nå dette, var aftalen at Spanien i 2011 skulle få underskuddet ned på 6 pct., og i 2012 skulle den skæres yderligere ned til 4,4 pct., for til sidst at ende på 3 pct. i 2013.

Økonomisk nedtur
Baggrunden for Spaniens ændrede målsætning for 2012, finder man i en række dårlige økonomiske nøgletal, der er kommet frem i løbet af februar måned.

Nye tal fra Spaniens Finansministerium viser, at Spaniens offentlige underskud i 2011 landede på 8,5 pct. af BNP, og ikke på de 6 pct., som man havde budgetteret med.

Det betyder, at for at kunne få underskuddet ned fra de 8,5 pct. i 2011 til den nye målsætning på 5,8 pct. i 2012, skal Spanien skære 284.250 millioner kroner af de offentlige udgifter.

Det kommer til at gøre ondt, da Kommissionen forudsiger, at Spanien er på vej i recession, og vil slutte 2012 med en vækst på minus 1 pct.

På samme tid fortsætter arbejdsløsheden med at stige. I februar mistede 154.058 spanier deres arbejde, så den spanske arbejdsløshed nu ligger på omkring 23 pct.

Læs hele artiklen om Spaniens nye underskudsmålsætning i El País her