ARTIKLER


EU-Kommissionen godkender udvandede kvindekvoter

Kommissionen har netop godkendt justitskommissær Viviane Redings direktiv, der skal få europæiske virksomheder til at ansætte flere bestyrelsesmedlemmer af det underrepræsenterede køn.
Af Ida Zidore
14. november 2012

»Det er på plads. Kommissionen har godkendt mit forslag om en europæisk lov for 40 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer frem mod 2020«.

Sådan skriver justitskommissær og næstformand i EU-Kommissionen Viviane Reding i dag i en meddelelse på det sociale medie twitter.

Det sker efter at EU-Kommissionen på sit ugentlige møde i morges endelig godkendte Redings forslag til, hvordan man skal få flere kvinder i toppen af europæisk erhvervsliv.

Flere medier skriver i dag, at direktivet er en lempelig udgave af kommissærens første forslag. Der er langt fra tale om de bindende kvoter med indbyggede straffeforanstaltninger, Reding har kæmpet for. De 27 medlemslande må ifølge det nye direktiv selv bestemme, hvordan de vil sikre flere kvinder på bestyrelsesposter.

Problematisk for erhvervslivet
At forslaget er lempet i forhold til kommissærens oprindelige ambitioner, er en ringe trøst for erhvervslivet, mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. De så helst, at EU slet ikke blandede sig på området.

»Det er meget problematisk, at EU blander sig i så virksomhedsnære spørgsmål, som hvem der leder et privat foretagende i den rigtige retning, på det rette marked, med det rette produkt«, skriver fagchef i HR og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv Birgitte Meisner Nielsen i en pressemeddelelse.

»Med forslaget er EU inde og pille ved posterne i bestyrelseslokalet, men det løser ikke udfordringen ved, at der rundt omkring i bestyrelseslokalerne godt kan sidde et hold ronkedorer, der måske trænger til at blive udfordret. For det problem er reelt nok,« siger hun.