ARTIKLER


Ultrakonservativ sekt står bag Buttiglione

Den kontroversielle italienske kommissær-kandidat har rod i højreradikal ortodoks bevægelse, som vil infiltrere internationale organisationer
Af Ib Roslund
10. november 2004

Han ligner en pæn og nobel herre. Han kom med de varmeste anbefalinger fra Silvio Berlusconis regering i Italien. Men han blev den varmeste kartoffel i hænderne på kommende kommissionsformand José Manuel Barossos hænder.

Nu er han trukket tilbage som Italiens bud på en EU-kommissær. Buttiglione bliver i Rom - på en ministerpost, lover Berlusconi.

56-årige Rocco Buttigglione er en nær ven af paven. Han har udtalt at skal han vælge mellem af være katolik eller kommissær, så vil han være katolik. Som minister i Silvio Berlusconi har han ved flere lejligheder demonstreret at han sætter sine politisk-religiøse, moralske anskuelser over loven.

Buttiglione i ”Guds værk”

Buttigliones bagland er bevægelsen Opus Dei, som har ry for at ville infiltrere EU, internationale organisationer, regeringer og magtfulde institutioner i en politiske kamp mod ligestilling og frihedsrettigheder.

Opus Dei (Guds værk) betegnes af kritikere som en ultrakonservativ bevægelse indenfor den katolske kirke. Det erklærede formål med Opus Dei er at inspirere alle kristne til at leve i overenstemmelse med deres tro.

Bevægelsen blev grundlagt i Spanien 1928 af St. Josemaria Escrivá. Escrivás politiske sympatier lå hos den fascistiske general Franco. Ifølge tidligere Opus Dei-medlem Wladimir Felzmann insisterede Escrivápå at Hitler havde hjulpet Francos regime med at frelse kristendommen fra kommunismen. Escrivá skulle have tilføjet: ”Hitler mod jøderne, Hitler mod slaverne, det betyder Hitler mod kommunismen”. Og i 60’erne udpegede Franco en række medlemmer af Opus Dei som ministre.

80.000 tilhængere

Opus Dei har i dag over 80.000 medlemmer i mere 60 lande rundt om i verden – de fleste af dem i Europa, hvor bevægelsen især er stærk i sydlige lande som Spanien og Italien. Bevægelsen har sit hovedkvarter i Rom, har tætte forbindelser til Vatikanet og den tæller op mod 2.000 præster blandt sine medlemmer. Omkring hvert fjerde medlem er en slags munke og nonner som lever i sparsommelighed og cølibat, mens en anden del af medlemmerne gerne må stifte familie og være rige.

Bevægelsen kritiseres for at udgøre en trussel mod demokrati og ligestilling. Kritikerne henviser bl.a. til citater som ”Du må ikke købe bøger uden at rådføre dig med en erfaren kristen” fra grundlæggeren Escrivás hovedværk ”Vejen”.

I påsken 1994 prædikede bevægelsen bl.a. om kvinders rolle med ord som ”Kvinder er så syndige og ansvarlige for at vi er blevet bortvist fra Edens have. Og den eneste mulighed for at mindske deres skyldsbyrde er at underordne sig” og ”I skal være som et tæppe som folk kan træde på.”