ARTIKLER


Parlamentet godkender omstridt EU-regnskab

EU-Parlamentet godkendte denne uge EU’s regnskab for 2001 – på trods af alvorlig kritik af regnskabssystemet.
Af Mihaela Gherghisan og Brigitte Alfter
18. juni 2004

EU-Parlamentet godkendte denne uge EU-Kommissionens regnskab for 2001. Et klart flertal på 440 stemte for, 67 stemte imod og 14 afholdt sig fra at stemme om godkendelsen af regnskabet på trods af kritik fra EU’s revisionsret.

 

Hovedkritikken retter sig mod Kommissionens regnskabssystem og de beløb, der er blevet brugt til især strukturfondene af EU-regeringer. Strukturfondene støtter svage regioner med udvikling af blandt andet uddannelse, infrastruktur og mindre virksomheder.

 

Notat er kommet i besiddelse af den første udgave af en rapport, hvor revisionsretten blandt andet kritiserer, at der i det anvendte regnskabssystem ikke bliver benyttet dobbelt bogføring – en af de mest almindelige kontrolmetoder i almindelig regnskabsføring. Udviklingen af computernes regnskabssystemer bliver beskrevet som et »spild af offentlige midler,« som det er umuligt at sætte tal på. Så sent som sidste måned blev et notat kendt, hvori regnskabssystemet blev beskrevet som en veteran-model, og hvor manglen på kvalificerede medarbejdere til at føre regnskaberne blev kritiseret.

 

Store stemmer for

De mindre politiske grupper i Parlamentet stemte imod godkendelsen af regnskabet, mens de store grupper gik ind for det. Modstanderne argumenterede blandt andet med, at Parlamentet ikke gør Kommissionen nogen tjeneste ved at se den anden vej hvert år, når det drejer sig om at forvalte EU’s penge.

 

Den liberale gruppe, som er den tredjestørste, og hvor både Venstre og de radikale er repræsenteret, fremhævede, at det ville give et dårligt indtryk overfor de nye medlemslande, hvis regnskabet ikke blev godkendt. Desuden ville det ikke være et godt tidspunkt, da Kommissionen er i gang med at gennemføre reformer for at løse problemerne.

 

Andre parlamentarikere mente, at Kommissionens fremskridt er for langsomme. Britiske konservative argumenterede, at Parlamentets eneste mulighed for at skynde lidt på Kommissionen netop er ikke at godkende regnskaberne.

 

Kommissionen takker

EU’s kommissær for regnskaberne, tyskeren Michele Schreyer, var tilstede under Parlamentets møde i Strasbourg, og hun takkede Parlamentet for godkendelsen af budgettet og opbakningen til reformerne.

 

»Denne godkendelse indenfor tidsfristen er en klar støtte til reformerne, som Prodi-Kommissionen er ved at foretage,« sagde hun.

 

Kommissionens plan er nu at modernisere regnskabssystemerne inden 2005, hvorefter den vil være foran de fleste medlemslande, sagde hun.

 

Men det tror de kritiske parlamentarikere ikke helt på.

»Selv om Parlamentet ved tidligere godkendelser af budgettet har sagt, at regnskabssystemerne skulle være i orden i år, bliver vi bedt om at udsætte kontrollen med skatteydernes penge i yderligere to år – mindst. Til den tid vil Prodi Kommissionen ikke være i amtet mere, og de burde have ryddet op efter korruptionen. Det lykkedes dem ikke at skabe omgivelser, hvor bedrageri ikke er muligt,« hedder det i en kommentar, som blandt andet danske Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen har skrevet under på.

 

Den årlige godkendelse af regnskabet er et udtryk for tillid fra Parlamentet til Kommissionen. I 1999 afviste Parlamentet at godkende regnskabet, hvilket førte til at den daværende Kommission under Jacques Santer trådte tilbage.