ARTIKLER


EU-Kommissionen mister medlemmer

Kommissionen skal træde tilbage i november 2004. Men flere kommissærer er allerede på vej ud.
Af Sven Skovmand
6. maj 2004

EU-Kommissionen mister medlemmer Til november skal medlemmerne af den nuværende EU-Kommission træde tilbage og afløses af de medlemmer, der til den tid er blevet valgt.

Tre af kommissærerne har dog allerede nu valgt at trække sig tilbage, og en fjerde er på vej.

Det drejer sig om spanieren Pedro Solbes, kommissær for ØMU'en, franskmanden Michel Barnier, der er kommissær for egnsudvikling, og grækeren Anna Diamantopoulou, der er kommissær for beskæftigelse og sociale spørgsmål.

Solbes skal være finansminister, Barnier skal være udenrigsminister, og Diamantopoulou håbede på at få plads i den socialistiske græske regering, som imidlertid led nederlag ved valget.

Den fjerde kommissær er Viviane Reding fra Luxembourg, der er kommissær for kultur og opstiller ved det kommende EU-valg, hvor hun forventer at blive valgt.

Selvom Prodi ikke trækker sig tilbage, før han skal, er han dog mentalt på vej tilbage til italiensk politik, hvor han håber at kunne besejre Silvio Berlusconi. Det fik ham til for nylig at erklære, at han ville trække de italienske tropper ud af Irak.

I det engelske blad The Observer udtrykker Ian Black den 8. april 2004 dyb bekymring for Kommissionens fremtid. Udover de fire, der er på vej ud, har nemlig også erfarne kommissærer som Neil Kinnock og Chris Patten valgt at forlade Kommissionen til november. Og de ti kommissærer fra de nye medlemslande har kun begrænset kendskab til EU's virkemåde.