ARTIKLER


EU vil ikke hjælpe nødstedte bankkunder


Af Redaktionen
29. november 2003

Hvis man sætter sine penge i en bank, har man altid fuld sikkerhed for de første 300.000 kroner, man har sparet op. Pengene udbetales af Garantifonden for Indskydere og Investorer, som bankerne i fællesskab har bidraget til.


Problemet er, at der godt kan gå et stykke tid, inden man har fået afviklet den kuldsejlede bank. Det betyder, at indskyderne må vente med at få deres penge, hvad der i en række situationer kan være ret ubehageligt.


Derfor har man i tre år haft en lov, som giver garantifonden mulighed for at betale pengene til en anden bank, som så overtager kunderne og deres forretninger.
Men ifølge Jyllands-Posten for 25. november må denne ordning nu ophøre.

Mener, at det er statsstøtte
Det skyldes EU-Kommissionen, der hævder, at ordningen er en skjult statsstøtte til de pågældende banker. Og trods flere måneders forhandlinger med Økonomi- og Erhvervsministeriet har Kommissionen ikke været villig til at godkende den danske ordning.


EU’s betingelser for at sige ja har efter de danske forhandleres opfattelse været så skrappe og uhensigtsmæssige, at man nu vender tilbage til den ordning, der gjaldt indtil for tre år siden.


I årene mellem 1987 og 1999 måtte garantifonden i ni tilfælde hjælpe indskydere i lukkede banker. Den sidste bank lukkede i 1999, så man har altså ikke i praksis haft mulighed for at afprøve den lov, som EU nu får afskaffet.