ARTIKLER


Sådan forestiller man sig, at neandertalerne så ud. Denne tænksomme oprindelige europæer har (bortset fra hårpragten) overraskende nok en slående lighed med NOTAT’s ansvarshavende redaktør.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Bagsiden: Hvem er vi, hvor kommer vi fra og hvor skal vi hen?

Homo-slægtens vandringer har sendt mennesket ud i de fjerneste afkroge af planeten. Det har skabt en masse rod og integrationsproblemer.


Af Rasmus Nørlem Sørensen
22. maj 2015

BAGSIDEN. Hvis du kommer til Danmark, så er du et problem. Hvis der er mange, der flytter til Danmark, så har vi mange problemer. Det er logikken i størstedelen af det politiske spektrum i dag.

Og det er jo rigtigt nok. Gennem årtusinder har Europa været hærget af familiesammenføringer, illegal migration, folkevandringer og hvad deraf følger af integrationsproblemer og kultursammenstød.

Tænk bare på, hvor store problemer vandalerne (der i nutidige termer må kaldes østtyskerne) skabte i det femte århundrede, da de illegalt migrerede fra Østgermanien over Balkan til Rom, som de plyndrede og hærgede, og derefter videre til Spanien og slutteligt Nordafrika.

Danskere er svenskere

Desværre findes der ikke nogen nem løsning, såsom at sende alle hjem og dernæst hjælpe dem i nærområderne. Bagsidens Analyseafdeling for Geogenetik kan nemlig afsløre, at der mange af stederne bor andre mennesker nu.

Benny Andersen har peget på problemet i sit digt ”Skabssvenskere”:

Vi er en hoben skide svenske fremmedarbejdere, som har kørt dette yndige land i sænk – vi sku' ta' og skrubbe hjem, hvor vi kommer fra – hjem til Sverige.

Ifølge den nyeste forskning står det faktisk endnu værre til. Europæerne kommer ikke engang fra Europa, men fra Afrika – ligesom alle andre mennesker. Både homo erectus og neandertalere indvandrede til Europa, før de første homo sapiens ankom for ca. 40.000 år siden.

Afrikanere begik folkemord og blev europæere

Så Europas mest oprindelige folk blev udryddet af neandertalerne, som derefter blev udryddet med undtagelse af nogle få gener, der overlevede via blandede ægteskaber med afrikanske migranter (homo sapiens). Lad os bare kalde disse afrikanske migranter for de ”oprindelige europæere”. Jæger-samlere, der har levet i Europa de sidste 40.000 år.

Men det er ikke dem, der har givet nuværende europæere det tydeligste genaftryk. Det er agerbrugerne, der indvandrede fra Mellemøsten og Tyrkiet for omkring 7.000 år siden. Altså for ganske nyligt i evolutionær sammenhæng.

De indo-europæiske sprog, der i dag udgør den mest talte sprogstamme med omkring 3 milliarder brugere, ankom dog først sammen med den tredje store indvandringsbølge, der ramte Europa fra Asien. Formentlig båret af den oprindeligt sibiriske såkaldte snorekeramiske kultur, der spredte sig i vores verdensdel for omkring 5.000 år siden.

Hvide mennesker er mutanter

Interessant nok var det først for 6.000 år siden, at de første oprindelige afro-europæere begyndte at blive hvide i huden. Den blege hud er kun en fordel, hvis man lever af junkfood (agerbrugets fisk- og kødfattige kost), der ikke giver et passende tilskud af D-vitaminer.

Til gengæld er der meget, der tyder på, at de ”første europæere” havde blå øjne.

Så Europa tilhører i virkeligheden folk med hang til jæger-samler-kost (palæotyper), som har brun hud, sort hår og blå øjne. Eller tyrkerne. Eller asiaterne. Eller også er det netop de tre grupper, vi skal se at få sendt hjem, så der kan blive plads til de få tilbageværende  neandertalergener  i  det  rigtige Gamle Europa.

Måske er baskerne, der taler Europas eneste ikke-indo-europæiske sprog – et sprog, der slet ingen ligheder har med sprog fra noget andet sted i verden – i virkeligheden De Sande Europæere?

Artiklen blev først bragt i NOTAT 1283 'Skal EU være solidarisk om flygtninge?', der udkom 1. maj 2015