ARTIKLER


Vi må ikke lukke os om os selv

INTERVIEW Dansk Arbejdsgiverforening: Mistillid blandt europæerne skaber forfejlet debat om arbejdskraftens fri bevægelighed.


Af Nina Maria Grovermann
9. september 2016

 Al forskning viser, at den demografiske udfordring skriger på kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft, hvis vi skal opretholde vores levestandard og bevare vores velfærdssamfund. Men fordelene ved arbejdskraftens fri bevægelighed bliver al for ofte overskygget af debatten om løntryk, mener Christiane Miβlbeck-Winberg, Europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening.

”Jeg savner at se nogle tal på, at danske lønninger påvirkes negativt af arbejdskraftens fri bevægelighed,” efterspørger Christiane Mißlbeck-Winberg og slår fast, at de åbne grænser er til stor gavn for dansk økonomi.

”Det er helt legitimt at stille spørgsmålet, om udenlandske arbejdere kommer og overtager de danske arbejdspladser,” siger hun, og understreger, at intet tyder på, at danskerne bliver fortrængt fra arbejdsmarkedet, fordi der kommer folk til udefra.

”De mennesker, der kommer til landet, bidrager med specifikke kvalifikationer, som vi ikke nødvendigvis kan rekruttere herhjemme. Derfor er det vigtigt, at vi gennem den fri bevægelighed kan trække på disse menneskers resurser.”


BLÅ BOG - CHRISTIANE MIβLBECK-WINBERG

Christiane Miβlbeck-Winberg er uddannet cand.mag i engelsk og fransk litteratur fra Regensburg Universitet. Hun arbejder i dag som Europapolitisk chef hos Dansk Arbejdsgiverforening.

Mistillid skaber myter

Debatten om arbejdskraftens fri bevægelighed kører ifølge Christiane Miβlbeck-Winberg af sporet, når europæerne imellem begynder at mistænke hinanden for at ville snyde.

”Mange antager, at folk flytter sig for at udnytte systemet,” siger hun og anerkender, at der er stor forskel på velfærdsydelserne i de 27 EU-lande. ”Vores analyser har dog gang på gang vist, at europæerne flytter efter arbejde og ikke efter velfærdsydelser.”

Herhjemme har debatten om udbetalingen af sociale ydelser til udenlandske borgere og rimeligheden heraf fyldt meget i medierne og Christiane Miβlbeck-Winberg kan godt forstå danskernes misbilligelse.

Sociale ydelser skal justeres

”Det kan virke uretfærdigt, at EU-borgere har krav på danske velfærdsydelser, men reglerne er sådan, at når man betaler skat i Danmark, så har man også ret til danske velfærdsydelser.”

For at kunne gøre krav på velfærdsydelser i Danmark skal man som vandrende arbejdstager have betalt skat i sit hjemland, være medlem af en dansk A-kasse og have arbejdet et minimum antal timer i Danmark.

”I DA så vi gerne, at man tilpassede sociale ydelser til leveomkostningerne i hjemlandet ved for eksempel at indeksere børnechecken,” foreslår Christiane Miβlbeck-Winberg og pointerer, at af alle udenlandske arbejdstagere er det en promille, der tager pengene med til deres hjemland. Hun understreger samtidig, at danskere arbejdende i andre EU-lande også modtager sociale ydelser.

Mød Christiane Miβlbeck-Winberg når DEO holder Folkehøring om arbejdskraftens fri bevægelighed den 15. og 20. september. 

TEMA: De fire friheder

Henover efteråret afholder DEO en række Folkehøringer om EU’s fire friheder: Fri bevægelighed for varer, serviceydelser, kapital og arbejdskraft.

Vi tager debatten om fordele og ulemper ved de fire friheder - og leder efter bud på EU's fremtid.

Input og løsningsforslag fra deltagere og offentlighed indsamles før og diskuteres på møderne. Debatindlæggene indgår efterfølgende i en debatbog om EU's fremtid.

Send dit bidrag til eus-fremtid@deo.dk

Kom og stil eksperterne dine egne spørgsmål når DEO holder Folkehøring i København og Aarhus.

Læs mere om arrangementerne på www.deo.dk