ARTIKLER


EU-Parlamentet presser Kommissionen op til afstemning om Canada-aftale

Handelsaftalen med Canada er ”lukket og bliver ikke genåbnet”, siger handelskommissær Cecilia Malmström. ”De sender den ikke til afstemning uden at finde en løsning på ISDS”, siger MEP’er Jeppe Kofod (S).


Af Tine Toft Jørgensen
21. september 2015

Aftalen mellem EU og Canada – CETA – er et lukket og færdigforhandlet kapitel. Det gentog handelskommissæren Cecilia Malmström til NOTAT ved et besøg i København i sidste uge. Her sagde hun følgende: »Canadaaftalen er slutforhandlet. Pacta sunt servanda (aftaler skal overholdes). Hvis Kommissionen med støtte af Parlamentet skulle rive op i en færdigforhandlet og lukket aftale, som rent faktisk er god for Europa, så ville vores troværdighed ikke være særlig høj.« Aftalen skal nu ratificeres i EU-Parlamentet, før den kan træde i kraft.

Men her truer de europæiske socialdemokrater og flere af de kritiske grupper i EU-Parlamentet nu med at stemme nej til aftalen, særligt af en grund: Investeringsbeskyttelse. For imens CETA er blevet forhandlet på plads, har den omdiskuterede ISDS-mekaniske været udsat for stærk kritik i forbindelse med TTIP-aftalen, der forhandles med USA.

Det har nu fået EU-Kommissionen med at komme med et forslag til en ny form for investeringsbeskyttelse, der, hvis amerikanerne går med på det, skal gælde i TTIP. Men altså ikke i CETA. Derfor tror Jeppe Kofod (S), der længe har arbejdet med handelsaftalen i Parlamentets økonomiudvalg, heller ikke, at Kommissionen i tør sende CETA til afstemning uden ændringer:

»Det giver ikke nogen mening at have én type aftale med USA, med en investeringsdomstol, og en anden type aftale med Canada med en ISDS (investor-to-state dispute settlement, red.). Efter Kommissionen selv har skrottet det gamle ISDS-system og spillet ud med et nyt forslag til en international investeringsdomstol, forventer vi også, at Kommissionen kommer med en løsning for ISDS i forhold til aftalen med Canada. Jeg tror simpelthen ikke på, at den gamle form for ISDS kommer til afstemning i Parlamentet.«

For mere om Kommissionens nye forslag, læs her: Amerikanske virksomheder afviser forslag til reformeret ISDS 

Hele forslaget kan læses her

CETA skal ”afspejle” Kommissionens eget forslag

Cecilia Malmström sagde klart til NOTAT i sidste uge, at der ikke bliver åbnet op for aftalen med Canada. Tror du fortsat, at den bliver ændret?

»Den bliver ikke åbnet op, men jeg tror, der kommer en løsning på ISDS, for ellers risikerer Malmström og Kommissionen at CETA bliver stemt ned. Jeg tror sagtens man kan finde en form, hvor man ikke åbnet hele aftalen, men hvor det bliver et tillæg til den del, der handler om ISDS,« siger Jeppe Kofod.

Cecilia Malmström sagde til NOTAT’s Staffan Dahllöf, at der kan ændres sprogligt i aftalen, men at der af to årsager ikke bliver åbnet for nogle af kapitlerne. For det første, fordi det ville skade EU’s troværdighed i internationale handelsaftaler, og for det andet, fordi man dermed risikerer, at utilfredse parter vil udnytte en åbning til at rive op i flere kapitler.

Hvis hun fastholder det, hun sagde til NOTAT i sidste uge, vil i så stemme imod CETA?

»Det kommer ikke til at ske. Ingen er interesserede i, at aftalen bliver åbnet op og der går år før vi får en handelsaftale med Canada. Det, der ligger, er langt hen af vejen en super god aftale. Så er det ét punkt, hvor der er sket noget i mellemtiden. Og det er ISDS. Og det skal Kommissionen sammen med Canada finde en løsning på. Så deres eget forslag om en ny ISDS bliver afspejlet i Canada aftalen.«

Hvis Kommissionen fastholder det, som Cecilia Malmström har understreget flere gange, vil i så stemme den igennem?

»Jamen hun har understreget ting, som jeg ikke er uenig i. At der ikke skal åbnes op for alle kapitlerne.«

Hun har også sagt, at målet er at inkludere den nye ISDS-mekanisme i fremtidige aftaler som med Japan og med Vietnam, hvor det hidtil har været sat på pause, men at det ikke vil blive ændret i CETA?

»Det, hun siger, er, at de ikke vil have, at der åbnes op for aftalen. Det er jeg enig i, og det er heller ikke det, EU-Parlamentet forventer. EU-Parlamentet forventer, at hendes eget forslag til en helt ny investeringsdomstol også bliver afspejlet i CETA.«

Hvis det så ender med at Kommissionen alligevel ender med at fastholde det?

»Det kommer ikke til at ske. De kommer ikke til at sende CETA til afstemning uden at der er taget højde for deres eget forslag til en ny ISDS. «

Nu siger du ”taget højde for” og ”afspejle”, men hvor tæt på skal det så komme?

»Det er klart, at det skal være en form for tillægsaftale, men hvordan man gør det helt præcist juridisk, ved jeg ikke nok om. «

Nu siger du igen ”afspejlet”. Hvor mange elementer ud af forslaget om en appelmulighed, offentligt udpegede dommere og mere gennemsigtighed skal i så fald med, før man kan sige, at det er ”afspejlet” i en grad hvor i kan stemme for?

»Det er som sagt ren spekulation. Men en løsning er en overgangsmodel. Og den har man jo ikke talt med canadierne om endnu, men det vil helt klart være et krav fra Parlamentet, for at vi kan stemme for en handelsaftale med Canada. Og det ved Kommissionen godt. Så aftalen vil stå, som den står, men der vil komme en form for tillægsaftale, så EU-Parlamentet kan være sikre på, at det nye system for investeringsbeskyttelse, kommer til at træde i stedet for.«

NOTAT følger løbende partier, borgere og interessegruppers reaktioner på Kommissions forslag, der altså skal ændre det system, der er brugt i hundredevis af frihandelsaftaler. Det amerikanske erhvervsliv har allerede blankt afvist at kunne godkende forslaget.