ARTIKLER


Værktøjet til dig, der vil gøre en forskel

Guides og håndbøger med tips og tricks. For Andreas Marckmann Andreassen drejede tiden på NOTAT sig især om at anvise, hvordan borgere og journalister i EU kan skride til handling.


Af Ida Zidore
21. oktober 2014

”Sådan får du indflydelse på EU” og ”Håndbog i EU for journalister”.

Hvis man som borger eller journalist overvejer at tage affære overfor EU-systemet, men ikke ved, hvordan man skal bære sig ad, er det næppe Andreas Marckmann Andreassens skyld. Det kan titlerne på hans udgivelser bekræfte.

Gennem sin karriere som journalist på blandt andet NOTAT har han, der i dag er digital redaktør ved fagbladet Journalisten, forsøgt at give andre nogle af de værktøjer, han selv har stået og manglet. Især i arbejdet med EU.

 Det startede tidligt

»Jeg fik blod på tanden i gymnasiet, da jeg skrev en opgave om forfatningstraktaten. Det gik op for mig, hvor stor betydning EU har. Men samtidig også hvor indviklet, alle synes, det er. Så min interesse for EU var faktisk forbundet med en interesse for at gøre stoffet tilgængeligt for andre.«

Aktiv i DEO

Fra 2006-2010 gik Andreas Marckmann Andreassen på journalisthøjskolen, hvor han greb enhver lejlighed til at komme tættere på EU-stoffet. Derfor begyndte han også at bidrage med artikler til NOTAT og være aktiv i det nystartede oplysningsforbund, DEO.  

Da DEO i 2010 holdt stor konference om EU-journalistik, var Andreas Marckmann Andreassen manden bag den 16 siders ”Håndbog i EU for journalister” til deltagerne. Ud af det voksede i 2011 et opslagsværk med samme titel, som Dansk Journalistforbund udgav i et samarbejde med EU-Kommissionen. Der var fuld redaktionel frihed. 

»Idéen med håndbogen var at gøre det lettere for journalister at tage hul på EU. Så jeg tænkte: Hvad ville jeg gerne selv have vidst, da jeg startede? Det var det udgangspunkt, jeg skrev ud fra.«

Gode råd til borgeren

Efter alt at dømme stod mange journalister og manglede de samme værktøjer, som han havde gjort. Der fulgte en travl periode, hvor lokal- og regionalaviser ringede for at få hjælp til at finde opdaterede tal eller kilder i EU, uddannelsesinstitutioner ville have ham ud og fortælle, og journaliststuderende spurgte ham til råds.

Langsomt begyndte idéen at spire om også at lave en guide for almindelige borgere, der gerne vil sætte et aftryk på EU-systemet. I et samarbejde med kollegaen Fillip Schwartz Kirkegaard og daværende redaktør for NOTAT Ole Aabenhus blev det til temaudgivelsen ”Sådan får du indflydelse på EU”, som indeholdt syv gode råd til borgeren.

»Målet var sådan set det samme, som da jeg lavede håndbogen. At sige, her er værktøjerne. Hvis du gider, kan du gøre en forskel.«

Nødvendigt i et demokrati

I dag er det ikke EU-stoffet, men det journalistfaglige, der fylder Andreas Marckmann Andreassens hverdag på Journalistens redaktion.

Men at udvikle værktøjer optager ham stadig. Senest har han i samarbejde med kollegaen Jacob Albrecht udgivet bogen ”Etik for journalister på nettet – 80 råd, du ikke kan undvære” på Forlaget Ajour.

»At vi lever i et demokrati, betyder ikke nødvendigvis, at det er let at få adgang og indflydelse. Når jeg forsøger at give værktøjer, er det dybest set fordi jeg mener, at det er nødvendigt. Det var det, der lå til grund for mit arbejde i DEO og på NOTAT, og det, der ligger til grund for mit arbejde i dag.«

Bøger-A.Marckmann

BLÅ BOG: ANDREAS MARCKMANN ANDREASSEN

Født 1986

Uddannet fra journalisthøjskolen 2010.

Tilknyttet fagbladet Journalisten siden 2008, digital- og webredaktør siden 2013.

Forfatter til "Håndbog i EU for journalister" 2011 (udvidet 2014).

Forfatter til "Etik for journalister på nettet - 80 råd, du ikke kan undvære" 2014. 

Artiklen blev bragt i jubilæumsnummeret "40 år med NOTAT", der udkom 1. oktober 2014.