ARTIKLER


Over 7 milliarder spildt i Kosovo

Korruption ødelægger alle muligheder for at opbygge en retsstat


Af Sven Skovmand
17. januar 2013

Siden 2008 har EU brugt over 7 milliarder kroner på at opbygge en retsstat i den tidligere serbiske provins Kosovo. Denne bestræbelse, der kaldes Eulex-missionen, beskæftiger ikke færre end 2500 medarbejdere, men ifølge EU's Revisionsret har der indtil nu ingen resultater været. Det oplyser Der Spiegel i artiklen »Im Griff der Kriminalität« for 5. november 2012.

En anonym politimand bekræfter over for bladet denne vurdering. Han har opholdt sig i Kosovo i mere end ti år og kan stort set ingen forbedringer se. Mest skuffet er han over politiet, der er korrupt og udueligt. Hvis en biltyv bliver opdaget, siges det, at han blot skal bestikke politimanden, så kan han roligt køre videre.

Domstolene fungerer heller ikke særig godt, og forbrydere får lov til at gå frit omkring, selvom de er idømt lange fængselsstraffe. Alt styres tilsyneladende af klaner og narkotikahandlere, som beskytter sig bag en mur af tavshed.

Men disse forhold beskrives ikke af de ansvarlige for Eulex-missionen. De viderebringer kun forskønnede rapporter, der får det til at se ud, som om alt er i orden. Politimanden siger ironisk, at det nok skyldes, at de gerne vil bevare deres poster.