ARTIKLER


Lobbyist skal beskytte forbrugerne

Mella Frewen kommer ind i bestyrelsen for kontor for fødevaresikkerhed
Af Sven Skovmand
14. juli 2012

Kommissionen har udpeget en fremtrædende lobbyist til bestyrelsen for det kontor for europæisk fødevaresikkerhed (Efsa), som er oprettet i Parma i Italien. Det oplyser EUobserver.com den 8.3.2012.

Det drejer sig om Mella Frewen, der leder lobbygruppen Food Drink Europe i Bruxelles, og som tidligere har arbejdet for den meget omdiskuterede amerikanske koncern Monsanto, der sælger gensplejsede produkter. Kommissionen stiller intet krav om, at hun skal opgive sin lobbyvirksomhed, eftersom bestyrelsesposten i Efsa er ulønnet.

Kommissionen forsvarer sin beslutning med, at den bygger på ansøgerens kvalifikationer, og at det i bestemmelserne for Efsa står, at bestyrelsen skal rumme folk, der har »baggrund i forbrugerorganisationer og andre interesser i fødevareproduktionen«.

Oplysningerne om Mella Frewen er bragt frem af organisationen Corporate Europe Observatory, der søger at afdække og bekæmpe den meget store lobby-virksomhed, der foregår i EU. Man håber nu, at EU-Parlamentet vil sige nej til, at Frewen kan komme ind i bestyrelsen.