ARTIKLER


Cheerleadere og kæledyrsfanatikere

Kommissionens frivillige register over lobbyister rummer mange overraskelser.
Af Kenneth Haar
30. november 2010

De offentligt tilgængelige oplysninger om, hvem der er, hvad de arbejder for, og hvor mange penge, der bruges i påvirkningsindustrien, er meget sparsomme. Og de står ikke mål med lobbyisternes indflydelse på lovgivningen. Det erkendte Kommissionen for fem år siden, og i 2008 kom svaret i form af et frivilligt register over lobbyister. Virksomheder, NGO’er og lobbyfirmaer skulle, hvis de havde lyst, kunne beskrive i et særligt register, hvordan de i meget store træk arbejder i Bruxelles for at påvirke beslutningstagerne. Og Kommissionen har fra begyndelsen insisteret på en høj grad af frivillighed. Ingen embedsmand ville f.eks. overvåge, hvad der efterhånden kom til at stå.

Allerede efter få måneder med registeret, i februar 2009, dukkede således de første bemærkelsesværdige historier op. En forening for irske »cheerleadere« – smilende og dansende piger ved sportsarrangementer – havde f.eks. skrevet, at de bruger ca. 400.000 kroner om året til at påvirke institutionerne. Sandheden var nu, at formanden for foreningen havde misforstået formålet, og egentlig ville have søgt om støtte svarende til samme beløb. Omtrent på samme tid kom det frem, at den ifølge registret største lobbyist i Bruxelles var »Fares Bank Ltd.« med udgifter på omtrent 1,9 milliarder kroner til lobbyisme. Det skulle vise sig at være et ikke-eksisterende spøgelsesselskab oprettet af en mystisk Dr. Ruggiero fra Italien.

Efter den debut, havde Kommissionen fået et incitament til at kigge lidt nøjere efter. Men den fristelse faldt embedsmændene ikke for. Derfor kan der også i skrivende stund findes spøjse indslag i oversigten. Som Sanctuary Medical Ltd., et firma der, ifølge registret, gerne vil kendes som »kæledyrsfanatikerne«, og som beder om 5 millioner dollars til miljøaktiviteter, og til at »afgifte HIV-patienter«.

I rubrikken »andre oplysninger om økonomi«, har Sanctuary Medical blot skrevet et tal: 2 millioner millliarder.

En anden overraskelse står en britisk privatperson for. Af registret fremgår det, at hr. Zaccheus Gilpin har besluttet sig for, at donere 5 millioner britiske pund til det konservative parti, og det synes han åbenbart burde figurere i Kommissionens register.

Hvad man derimod ikke kan finde i registret, er beskrivelser af omtrent halvdelen af samtlige lobbyfirmaer og virksomheder, der er aktive i korridorerne i EU-institutionerne. De organisationer, som har arbejdet for indførelse af et obligatorisk register for at få et reelt indblik i, hvad der rører sig i kulisserne, kan derfor ikke se det store fremskridt i det frivillige register. Til gengæld kan de hygge sig med registrets ufrivilligt morsomme sider.