MAGASINER


Hvorfor en patentdomstol?

Februar 2014

Den kommende folkeafstemning om patentdomstolen den 25. maj 2014 er teknisk, men vigtig. Derfor ser NOTAT i dette nummer nærmere på de konsekvenser, et ja og nej henholdsvis vil få. 

Ved et eventuelt ja, afgiver Danmak suverænitet til en europæisk mellemstatslig domstol. Grundloven kræver ved suverænitetsafgivelse enten 5/6 flertal i Folketinget eller et flertal ved en folkeafstemning, og da det første ikke har været muligt, skal vi stemme. 

Vi ser nærmere på, hvad et patent er for noget, og hvilken betydning det har at tage et. Indenfor IT-branchen er man særligt bekymret, da en tilslutning kan åbne for muligheden af de kontroversielle software patenter. Andre frygter, at et ja vil betyde flere retssager. Men fortalere siger, at det alt i alt bliver både nemmere og billigere. 

Vi bringer også et interview med Melinda St. Louis fra den amerikanske borgerorganisation Public Citizen om frihandelsaftalen mellem EU og USA samt klummer af Kenneth Haar, Agnete Gersing fra Konkurrencestyrelsen og økonomiprofessor Morten Hansen. 


LEDER: JA ELLER NEJ?

HVAD SKAL VI STEMME OM? 

HVOR GÅR GRÆNSEN?

MINDRE IT-FIRMAER FRYGTER FREMTIDEN

DANSKE VIRKSOMHEDER BØR HOLDE SIG KLAR TIL RETSSAGER

5 SKARPE TIL PIA ADELSTEEN

REFORMENS HÅRDE FØDSEL

5 SKARPE TIL JAKOB ELLEMANN-JENSEN

INTERVIEW: 20 ÅRS DEROUTE FOR DEMOKRATIET

BARNIERS FORBLØFFENDE FORBUD

MONOPOLER ER KUN SJOVE I BRÆTSPIL

LETLAND - FUGL FØNIX ELLER BLOT DE BRUTALE NEDSKÆRINGERS GOLDE LAND?

LETLANDS HISTORIE

SKOVMANDS NOTATER

MON TYSKLAND TAGER PRISEN?