MAGASINER


Hvad er demokrati i Europa?

August 2013

Hvad er EU, og hvad er demokrati i Europa. NOTAT forsøger i dette sommernummer, at sætte ord på, hvad EU har udviklet sig til for et samarbejde. Og hvilken slags demokratiske krav man kan stille til et EU, der bestemmer mere og mere over flere og flere områder.

I bladet finder du forskernes bud på, hvorfor EU-debatten sander til i Danmark - og hvad vi kan gøre for at komme videre med diskussionerne. Gitte Sommer Harrits rejser det meget relevante spørgsmål, om der overhovedet er en rolle til det europæiske folk i det europæiske folkestyre.

Vi bringer en grundig analyse af, hvad EU er og hvordan det har udviklet sig og et længere interview med demokratitænker og redaktør Rune Lykkeberg.

I bladet finder du desuden en række nye faste elementer: Månedens interview, Lobbyklummen, den økonomiske spørge-Jørgens hjørne "Et spørgsmål om penge" og klumme under titlen Landefokus, der hver gang sætter fokus på et nyt EU-land.

Bagsiden er viet til en lille velkomst fra de nye redaktører af bladet: Ida Zidore, Michael Birkkjær Lauritsen og Rasmus Nørlem Sørensen


Leder: Hvad er demokrati i EU?

Demokratisk kritik styrker EU - Interview med Rune Lykkeberg

Hvor er den reelle, politiske EU-debat?

Er der plads til folket i folkestyret?

Analyse: Fra fredens projekt - til demokratisk udfordring

Fem skarpe til: Andrew Duff & Eva Kjer Hansen

Interview med Lars Pehrson: "Bankers formål skal ikke være at tjene penge"

Klumme: Er der fremtid i registrering af lobbyister

Et spørgsmål om penge: Hvor kommer pengene fra?

Klumme: Postkort fra et hårdt prøvet Holland

Skovmands notater

Bagsiden: Nyt redaktør-trekløver på NOTAT