ARTIKLER


Regulering forhindrer ikke finanskriser

Når bankerne holder igen med at låne penge ud, forværrer de eksisterende kriser, men de skaber dem ikke. 


Af Ninna Maria Grovermann
26. oktober 2016

Det er en del af naturloven, at finanskriser opstår, mener Finn Østrup, økonomiprofessor ved Copenhagen Business School, som ser én af fordelene ved den fri kapitalbevægelighed som et spørgsmål om tryghed. 

”Eksempelvis kan pensionsfonde sprede opsparing over flere lande og flere sektorer og derved mindske risikoen. Endvidere kan opsparing placeres der, hvor der er det højeste afkast,” forklarer økonomiprofessoren, der dog ikke er blind for faldgrupperne ved den fri bevægelighed.

”En af ulemperne ved kapitalens fri bevægelighed er, at opsparing kan placeres der, hvor der ikke betales skat og hvor der af spekulative grunde synes at være et højt afkast, der øger spekulative bobler.”

 

Banker forlænger kriser

Trods finansielle kriser og aktuelle sager om skattely, mener Finn Østrup ikke, der er behov for merregulering på området.

”Trods al regulering har der altid været finanskriser.  Bankerne har nok højere kapital, men hovedproblemet i relation til bankerne efter en finanskrise har været, at de ikke vil låne ud, og at de derved forstærker en økonomisk nedtur,” siger professoren, der gerne så, at det var bankernes uvilje til udlån, der blev gransket. 

Frem for at kigge kapitalkrav til banker efter i sømmene, mener Finn Østrup, der bør sættes ind med mere innovative tiltag ved at skaffe information om, hvor kapitalen søger hen.

”Man bør kræve, at der i ethvert selskab er en fysisk person som direktør, og at en person kun kan være ejer i ét selskab, og at man har fuld information om, hvem der ejer et selskab,” siger han og tilføjer, at der samtidig burde være fuld offentlighed om personers indkomster og formuer.

Til spørgsmålet om hvordan man bedst muligt sikrer, at banker og multinationale selskabet gavner samfundsøkonomien, svarer Finn Østrup at det skal sikres gennem tiltag, der øger konkurrencen og sikrer skattebetaling.

”Alle bør have fri mulighed for at oprette selskaber i et land ligesom alle skal betale skat af deres aktiviteter,” konkluderer han. 

Kom og mød Finn Østrup når DEO holder Folkehøring om skattely og bankunion den 27. oktober og 8. november. Læs mere om arrangementet på www.deo.dk               

 

Blå bog

Finn Østrup har en doktorgrad i økonomi og har siden 1990 undervist i finans på CBS.

 

TEMA: De fire friheder

Henover efteråret afholder DEO en række Folkehøringer om EU’s fire friheder: Fri bevægelighed for varer, serviceydelser, kapital og arbejdskraft.

Kom og stil eksperterne dine egne spørgsmål når DEO holder Folkehøring i København og Aarhus.

Læs mere om arrangementet på www.deo.dk