ARTIKLER


Israel fornærmet over EU-mærkat

Israel rammes på eksporten af nyt EU-mærkat for varer fra de besatte områder. Mærkatet skader samtidig EU's rolle som fredsmægler, mener Israel. 


Af Sven Skovmand
1. januar 2016

EU har nu klart meddelt, at man går imod de israelske bosættelser på palæstinensisk område, og man har derfor godkendt mærkater, der kan fortælle forbrugerne, at varer er fra de besatte områder. Mærkaterne bruges i dag kun af Danmark, Belgien og Storbritannien, men i fremtiden skal de bruges af alle medlemslande.

Det israelske økonomiministerium har anslået, at mærkningen vil koste israelerne omkring 350 millioner kroner årligt og blandt andet ramme eksporten af druer, dadler, vin, fjerkræ, honning, olivenolie og kosmetik.

EU's beslutning har fortørnet den israelske statsminister Benjamin Netanyahu, som nu har meddelt, at beslutningen vil skade EU's rolle som fredsmægler. Det skriver Jyllands-Posten den 30. november 2015 i artiklen »Mærkat stopper EU's rolle som fredsmægler«.

I praksis får den israelske vrede ingen betydning, da landet under Netanyahu ikke har taget hensyn til EU's henstillinger. Ja, man har endog nedrevet huse, som EU har bygget til palæstinenserne.