ARTIKLER


5 skarpe til Sven Giegold

MP for Bündnis 90 / Die Grünen og sidder hos De Grønne. Sven Giegold er bl.a. medlem af Økonomi- og Valutaudvalget.


Af Anders Høeg Lammers
22. februar 2016

Hvad har EU gjort økonomisk rigtigt siden finanskrisen?

ECB har fungeret og sikret euroens stabilitet, mens den politiske og økonomiske ramme var højst ineffektiv. Vi var for restriktive, og lande med plads i budgetterne som Tyskland og Østrig investerede for lidt, mens eksempelvis Frankrig ikke har reformeret ordentligt.

Hvad burde EU have gjort i stedet?

Eurozonen har brug for en fælles finanspolitik. Men dette må ikke ske bag lukkede døre. Vi skal have demokratisk kontrol og en art europæisk finansminister, der både står til regnskab hos eurogruppen og Europa-Parlamentet.

Hvorfor er det så vigtigt med en fælles finanspolitik?

For det første fordi skattekonkurrencer mellem landene underminerer hvert EU-lands evne til at få balance i budgettet og lave investeringer med den skat, de får ind. For det andet får vi en recession, hvis alle lande forsøger at spare på samme tid.

De fem formænd foreslår bl.a. tættere økonomisk integration i deres rapport. Er du enig med rapporten?

Desværre ikke. Alle de vigtige reformer – om mere demokrati og mere økonomisk og finanspolitisk integration – er skubbet ud i fremtiden. Vi har brug for en stærkere finanspolitik nu, hvis ikke eurozonen skal gå i opløsning. Får vi et nyt eksternt økonomisk chok, er konsekvensen en ny eskalering af eurokrisen.

Er EU’s befolkninger klar til et økonomisk mere integreret EU?

Ifølge Eurobarometeret, så ja. På kort sigt er folk tilfredse med, at deres tabuer ikke røres. Men på langt sigt betyder den samlede mængde nationale tabuer, at EU ikke løser det, EU kan og skal. Og det fører til utilfredshed med EU som helhed. Vi har brug for politisk mod og lederskab til at bryde med de nationale egoismer – ellers vender folket Europa ryggen.