ARTIKLER


Stadig TTIP-forvirret? Poul Nyrup hjælper dig på vej

På tænketanken Ceveas’s høring om investeringsbeskyttelse i frihandelsaftalen mellem EU og USA, stillede Poul Nyrup Rasmussen op. Han er utilfreds med ISDS-mekanismen.


Af Tine Toft Jørgensen
16. september 2015

Der var mange gode bidrag til debatten, da den centrumvenstreorienterede tænketank Cevea tirsdag den 15. september inviterede til debat om TTIP og investeringsbeskyttelse. NOTAT har udvalgt en række citater fra Poul Nyrup Rasmussen, der har taget bladet fra munden og melder sig som stærkt kritisk over for den såkaldte ISDS-mekanisme (Investor-State Dispute Settlement).

Den tidligere statsminister beviste i talen, at ISDS kan forklares på almindelig dansk:

»Den formelle retlige ramme omkring TTIP er knyttet meget op på, hvilket retssystem man skal have til at håndhæve regler. Det handler på godt dansk om, at en international investor eller koncern kan rette en direkte anklage, altså sagsøge, en stat. Ikke ved domstolene. Jo det kan den, hvis den ønsker det. Men i ISDS kan en multinational investor vælge at gå helt uden om domstolene i Danmark eller et andet land. Man kan vælge at gå direkte til en international voldgift.«

TTIP handler ikke om frihandel

Ifølge Nyrup handler TTIP meget lidt om frihandel, og meget mere om investeringer.

»TTIP indeholder så mange elementer, at det ikke alene er et partnerskab. Det er ikke kun en pagt. Og det er ikke kun handel. Det handler i endnu højere grad om investeringer. Jeg foretrækker derfor at kalde det en traktatlignende investeringsorienteret aftale. Det gør jeg, fordi der omkring aftalen etableres et retligt system, som vi ikke har kendt inden for WTO (World Trade Organization, red).«

Han tilføjede, at man inden for WTO ikke anvender ISDS, altså ’Investor-State dispute-Settlement’, men derimod en ’State-to-State dispute settlement’ imellem stater, og havde følgende bøn til salen på Christiansborg:

»Jeg beder bare om at vi ikke er naive og tror, at ISDS-mekanismen er en lille pyntegenstand.«

Den tidligere statsminister slog også fast, at han langt fra er imod frihandel – tværtimod. Han er også for TTIP, så længe effekten af aftalen ikke overdrives eller oversælges som en stor vækstmotor for Europas økonomi.

Man kan stole på begge kontinenters retssystemer

Poul Nyrup Rasmussen appellerede i sin tale til, at man skal have en frihandelsaftale, men at den ikke behøver indeholde en investeringsbeskyttelse uden om de nationale retssystemer.

»Vi har aldrig i Europa haft en aftale med udviklede lande, hvor ISDS er indgået. USA og Europa er altså ikke bananrepublikker. Vi har et retssystem på begge kontinenter, som vi har tillid til,« sagde han, og tilføjede:

»ISDS hører ikke rigtig hjemme i sådan en aftale. USA har allerede indgået aftaler uden ISDS med Australien, som også har indgået en aftale uden ISDS med Japan.«

En moderne ISDS-mekanisme løser ikke problemerne

For at illustrere problemerne med ISDS, gennemgik Poul Nyrup Rasmussen en sag mellem den svenske virksomhed Vattenfall og den tyske regering. Vattenfall førte en sag uden for de nationale domstole, og den tyske regering valgte som resultat at sænke nogle miljøkrav, for at undgå at skulle betale kompensation.

»Mine gode venner i Dansk Industri og Danske Arbejdsgivere siger, at sådanne sager aldrig kunne finde sted imod Danmark. For vi skal have en moderne udgave af ISDS. Problemet er bare, at vi allerede kender de her moderne udgaver, og de har ikke givet os den beskyttelse, vi har brug for.« Som et eksempel på en sag, der netop er ført på foranledning af mere opdateret ISDS-mekanisme, brugte han sagen mellem den amerikanske virksomhed Bilcon og den canadiske stat.

»Canada havde underkendt Bilcons miljøgodkendelse. Det var en god ide for Bilcon at gå til en international voldgift, for voldgiftsmændene valgte at underkende de canadaske eksperters anbefaling, og de står nu til at tabe 2 milliarder kroner. Og det er altså på baggrund af noget, der minder om de moderne ISDS-regler, der gælder op til og i debatter om TTIP.«

Som afslutning lagde han op til resten af debatten med følgende retoriske spørgsmål:

»Så hvordan kan vi regne med, at bare vi opdaterer ISDS en gang til i TTIP, så er alle problemer løst?«

NOTAT følger op på sagen

Vi følger op på talernes argumenter, og gør opmærksom på, at selvom Poul Nyrup Rasmussen leverer gode citater, står han selvfølgelig ikke uimodsagt. Tværtimod, er både Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Arbejdsgivere store tilhængere af en reformeret og opdateret investeringsbeskyttelse. Samtidig står det faktisk i det forhandlingsmandat, som EU-Kommissionen skal tage udgangspunkt i, når de forhandler, at der skal indgå en form for investeringsbeskyttelse.

Vejen til en sådan ’moderne form’ har vi løbende skrevet om i NOTAT i den seneste måned, og du kan finde artiklerne på hjemmesiden, og du kan læse mere om argumenterne for TTIP her: /artikler/2015/isds-mekanismen-er-endt-i-et-limbo-af-usikkerhed

Vi du se talen selv? Det kan du gøre her, fordi Cevea heldigvis har filmet det og været så gode at lægge det op. Kameramanden skal måske lige arbejde på det med lyden, men godt er det nu alligevel. Der var mange prominente talere på dagen, som du også kan se diskutere ISDS-mekanismens fordele og ulemper: Live-debat