ARTIKLER


Præsidenten for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Skal EU kaste penge i grams?

Hvis EU-landene skal få forbedret deres økonomi, bør man efter flere økonomers mening lade Den Europæiske Centralbank sende en check på mellem 3.500 og 20.000 kroner ud til samtlige forbrugere.


Af Sven Skovmand
26. januar 2015

Det skriver Der Spiegel den 5. januar i artiklen »Operation Hubschrauber«.

Økonomerne går ind for tanken, fordi EU’s hidtidige krisepolitik ikke har virket, blandt andet fordi de støttede banker ikke har været villige nok til at låne penge ud.

Går pengene direkte til forbrugerne, vil man straks kunne få gang i forbrug og økonomisk vækst. Og det vil ikke være dyrere end støtten til bankerne.

Idéen er i øvrigt første gang fremsat af den kendte konservative økonom Milton Friedman.

De færreste forventer dog, at den kan gennemføres på grund af de grundlæggende principper for euro-samarbejdet.

Alle er således enige om, at det vil være godt, om Tyskland øger sine investeringer. Men ifølge økonomer fra Den Internationale Valutafond, IMF, kan Tyskland kun kunne hæve sine offentlige investeringer med 0,5 procent i en fire-årig periode, hvis landet skal overholde EU’s regler.

Hvis dette sker, vil det øge den økonomiske vækst i Tyskland med 0,75 procent pr. år. Og de fem vanskeligt stillede eurolande – Grækenland, Irland, Italien, Portugal og Spanien – vil også få en øget vækst. Men den vil kun være på 0,3 procent, og det er for lidt, siger økonomerne.