ARTIKLER


Notat: Dansk tiltrædelse af EU's politisamarbejde

I månedens NOTAT skriver Staffan Dahllöf om juridiske uenigheder omkring den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet. Juraprofessor Peter Paghs indspark bygger på et notat om grundlaget afstemningen, som du kan læse om her. 


Af Tine Toft Jørgensen og Staffan Dahllöf
1. juni 2015

Juraprofessor Peter Pagh udtaler sig til månedens NOTAT, hvor han vurderer, at den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet ikke er i overensstemmelse med Grundloven. Her er han direkte uenig med Per Lachmann, tidligere jurist i Udenrigsministeriet og nu seniorrådgiver i Tænketanken Europa. 

Her påpeger Peter Pagh, at der er "væsentlig og kvalificeret tvivl" om, hvorvidt det er juridisk forsvarligt at udskifte Danmarks forbehold på retsområdet med en tilvalgsordning. 

Du kan læse hele artiklen her: 'Pædofilringe, jurister og den kommende folkeafstemning'. 

Grundlaget for vurderingen er notatet 'Dansk tiltrædelse af EU's politisamarbejde' - en analyse som Peter Pagh har lavet på opfordring af Dansk Folkeparti's Morten Messerschmidt, dog uden nødvendigvis at dele politikerens holdninger. 

Det er oplagt op til folkeafstemningen at få de juridiske uenigheder frem i lyset, og vi sætter derfor på NOTAT fokus på de rapporter og analyser, der belyser emnet frem til folkeafstemningen. 

Du kan læse hele notatet her: 'Dansk tiltrædelse af EU's politisamarbejde'. 

Har du oplysninger om relevant analysearbejde om EU's retspolitik og retsforbeholdets betydning, er du meget velkommen til at sende det til Rasmus@deo.dk