ARTIKLER


Keynes er tilbage i europæisk krisetid

Med en grundig og relevant indføring i en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige økonomer har Jesper Jespersen opdateret gennemgangen af det britiske koryfæs tænkning inden for makroøkonomi.


Af Alex Lindbjerg
10. februar 2015

I en krisetid, hvor arbejdsløshed, statsgæld og sociale problemer fortsat hærger i Europa, har DJØF og professor i økonomi Jesper Jespersen velvalgt opdateret bogen om den store britiske økonom John Maynard Keynes.

Bogen handler om, hvordan Keynes ændrede måden at anskue makroøkonomi på, og hvordan det ændrede måden at forholde sig til økonomi som helhed. Jesper Jespersen har med bogen om Keynes presset et enormt forfatterskab ned på under 200 sider, hvilket er en bedrift i sig selv - og så virker det faktisk ubesværet. Keynes’ teorier kan spores i makroøkonomisk tænkning verden over, og hans teorier er fortsat højaktuelle, selvom krisepolitikken i Europa til tider kan synes at ignorere hans teori om statslig stimulering af efterspørgslen i krisetider.

Gennemgangen giver baggrunden for Keynes' teorier og bringer dem op til en aktuel diskussion af bl.a. bæredygtig udvikling, europæisk krise og offentlige budgetunderskud. En diskussion, hvor der er behov for, at Keynes’ placering i de økonomiske lærebøger og i grundlaget for den økonomiske politik tages op til revision.

Tilbage i 2002 udgav DJØFs forlag bogen i forbindelse med bogserien ”Økonomiens Konger”. Den oprindelige udgave var også skrevet af Jesper Jespersen, der ikke blot er professor i økonomi ved RUC, men også redaktør på bogserien. Bogen om John Mayard Keynes har nu 12 år senere fået et makeover og er for nylig blevet udgivet i 2. udgave.

Delt i to uden tab

Bogen ”John Maynard Keynes” bidrager via to spor. På den ene side er det en indføring i en økonoms teorier og virke. På den anden side er der tale om en biografisk fortælling om John Maynard Keynes og hans indflydelse på verdensøkonomien. Den første del er kronologisk og biografisk, mens den anden del er uddybende, perspektiverende og fokuseret på det teoretiske.

Keynes (1883-1946) har et langt forfatterskab bag sig, og der er skrevet utallige biografier om ham. Jesper Jespersen undlader dog i sin gennemgang at citere Keynes særlig ofte. Det gør, at man via bogen får Keynes og keynesianismen fortalt, men sjældent hører fra økonomen selv. Bogen mangler derfor personlighed, samtidig med at man ender med at citere økonomen Jesper Jespersen, i stedet for økonomen Keynes, når man referer til bogen. Med det sagt, så er bogen, med sine små 200 sider, hurtigt overstået, og Jesper Jespersen og ”John Maynard Keynes” holder momentum fra start til slut.

Hvis man skal sætte en finger på Keynes’ indflydelse, er opfattelsen af selve samfundsøkonomien et af de væsentligste bidrag. I modsætningen til, hvad man forestillede sig på daværende tidspunkt, havde Keynes  et anderledes syn på fremtiden. Ifølge ham er den ikke statisk, forstået på den måde, at fremtiden er forudsigelig og kan sættes på formler. For Keynes er økonomi derfor slet ikke en videnskab.

”Økonomerne har ikke været i stand til at indfri deres naturvidenskabelige ambitioner, at gøre økonomi til en form for samfundsvidenskabeligt ingeniørarbejde; for deres resultater kan ofte ikke underbygges af kendsgerninger.”

Keynes mente, at fremtiden var svøbt i usikkerhed. På grund af denne usikkerhed, måtte man reagere på forandringer, når de sker, i stedet for at forholde sig til formler. Formler som måske - måske ikke, kan give en løsning på problemer, man ikke kan forudsige.

Selvom Keynes påpegede dette for snart 100 år siden, så er idéen om, at man kan beregne og skemalægge fremtidens økonomi ud fra formler stadig en dominerende tilgang inden for mainstream økonomien, som det påpeges af Jesper Jespersen:

”I dag er det måske ikke en europæisk krig, men snare en overhængende og irreversibel trussel i form af uforudsigelige klimatiske og miljømæssige forandringer, der repræsenterer den egentlige usikkerhed.”

Keynes’ glemte advarsel

Usikkerheden er konstant, men ikke en konstant; hvilket ifølge Jesper Jespersen lader til at være en pointe, der er glemt eller gemt med tiden. Han tegner et billede af nutidens samfund, hvor man har gjort den økonomiske vækst til en forudsætning for, hvordan vi lever, og hvad vi kan forvente.

”Politikere og forbrugere har indrettet de samfundsmæssige strukturer på en forventning om forsat materiel vækst. Derfor opfattes det som en alvorlig krise, når væksten udebliver et par år, hvilket får rådvildheden til at brede sig.”

Hvis man lytter til Keynes, er der ikke grund til at stræbe efter den konstante vækst. Ifølge Keynes er vækst et middel til blandt andet at opnå fuld beskæftigelse. I en tid hvor mottoet synes at være, at effektivitet og produktivitet er målet i sig selv, minder Jesper Jespersen om Keynes vækstforståelse: ”Glemt er det således, at Keynes allerede i 1930 advarede imod at gøre økonomisk vækst til et mål i sig selv. Hvorfor dog arbejde mere og mere […] når både maverne er mætte, boligerne komfortable og velfærdssamfundet udbygget?”

Jespersen beskriver, hvordan Keynes dengang påpegede, at et entydigt fokus på vækst for vækstens skyld kunne udvikle sig til en folkesygdom, hvor stress kommer til at dominere følelsen af at have et arbejde - Der er altid en effektivisering rundt om hjørnet og man kan altid være mere produktiv. Ellers kan man blive fyret til fordel for én, der er villig til at effektivere, og måske endda er billigere.

Tilgængelig, medrivende og stadig relevant

Bogen om ”John Mayard Keynes” er spændende og tilgængelig. Den falder ikke i fælden med at kaste om sig med økonomiske begreber, der kan virke som volapyk for os almindelige dødelige. I stedet forklarer Jesper Jespersen, hvordan idéerne er kommet til, og hvordan de er blevet brugt og misbrugt. Bogen stiller skarpt på aktuelle problemstillinger, og undersøger baggrunden for frem til bevæggrunden for disse.

Jeg vælger at afslutte den anmeldelse med et af de få citater fra bogens hovedperson; John Maynard Keynes. Citatet definerer hans forståelse af økonomernes ypperste opgave:

”Lad os ikke forledes til at tro, at de økonomiske problemer er altoverskyggende. Det ville indebære en risiko for at andre og vigtigere hensyn bliver tilsidesat. Det vil derfor være et stort fremskridt, hvis det kunne lykkes for økonomer at gøre sig så overflødige, at de i fremtiden blot ville blive betragtet på lige fod med f.eks. tandlæger.”

Jesper Jespersen: "John Maynard Keynes", i serien "Økonomiens konger". 191 sider. Jurist- og Økonomiforbundets forlag 2014, 2. udgave. 

Alex Lindbjerg studerer filosofi og økonomi (FLØK) på Copenhagen Business School. På bloggen www.lindbjerg.org har han anmeldt en lang række bøger om samfundsforhold. Hans gode arbejde kan fremover følges her på www.notat.dk