ARTIKLER


NOTAT's bagside har gjort sig tanker om fremtidens danske økonomiske politik

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

"Ich bin ein Rumäner"

Tysk protestant vinder præsidentvalget i Rumænien. En trussel mod Europas mangfoldighed, advarer EU-ekspert.


Af Teper Zocha Gaardsø
20. januar 2015

SATIRE. En ny æra af skattemæssig tilbageholdenhed, bundskrabende lønniveauer og bratwurst til alle måltider er begyndt i EU’s næstfattigste land, Rumænien. De rumænske vælgere har taget konsekvensen af deres lands uduelige politikere og valgt en tysker i stedet:

Klaus Werner Iohannis er tysk rumæner og skifter nu borgmesterkæden fra turistbyen Sibiu ud med landets højeste embede. Det er noget der skaber store forventninger hos de rumænske vælgere:

»Vi er dødtrætte af korrupte rumænske politikere. Tyskland har de bedste biler, de bedste pølser og de bedste forbundskanslere. Klaus Werner er tysker i hjertet og med ham ved roret får vi tyske tilstande her i Rumænien« siger en rumænsk vælger, som NOTAT’s bagsideskribent har opfundet til lejligheden.

Iohannis’ budskab om korruptionsbekæmpelse er således faldet i god jord hos rumænerne, der valgte ham med 54 pct. af stemmerne. Modkandidat Victor Ponta fra Socialdemokraterne, der har været premierminister i landet, havde lovet højere mindsteløn og pensioner, men han kunne ikke ryste sin regerings dårlige resultater af sig. Især de mange rumænere, som er bosat i udlandet, gjorde udslaget - nogle stod i kø ved de rumænske ambassader i dagevis for at kunne stemme.

Farligt at give køb på mangfoldigheden
Det er dog ikke alle, som bifalder rumænernes valg. Bagsidens EU-ekspert og konspirationsteoretiker Raslen Sømrum Ørnessne mener, at rumænernes valg er udtryk for en farlig tendens til at ensrette EU-landene:

»Det er farligt, når EU-lande som Rumænien går så vidt som at vælge tyske politikere for at blive mere effektive. Skal alle politiske ledere så være små tyske protestanter for at tækkes EU’s sparekrav? Hvor er mangfoldigheden henne?” spørger Ørnessne, der tilføjer:
»Rumænerne skal da være glade for deres høje arbejdsløshed – den er naturlig i deres mere afslappede katolske kultur, hvor der er plads til mere og andet end bare arbejde. Det skal både EU og vi danskere kunne acceptere«.

Bagsiden har ikke svaret, men det er klart, at Rumænien har overskredet en mental grænse med valget af Iohannis. Væk fra etniske og religiøse skel, og mod det effektive Nordeuropa i ånden. NOTAT ser frem til en tilsvarende dansk udvikling – med flere effektive tyskere i dansk politik. Måske har Angela Merkel lyst til et stille otium i Danmark efter kanslerembedet udløber? 

NOTAT's bagsideredaktion påtager sig intet ansvar for fakta i artiklen.

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1279 1. januar 2015