ARTIKLER


EU-frygt skader Grønland

I mere end 40 år har det dansk-grønlandske selskab Greenland Contractors stået for serviceopgaver for den amerikanske base i Thule. Frygt for EU-regler har givet amerikansk firma mulighed for at overtage kontrakten. 


Af Sven Skovmand
5. marts 2015

Selskabet Greenland Contractors ejes for to tredjedels vedkommende af MT Højgaard og for den sidste tredjedel af Grønlands selvstyre. Det beskæftiger 320 danskere og 80 grønlændere, og de har givet Grønland en årlig skatteindtægt på cirka 200 millioner kroner om året.

Men nu er det slut. For i modsætning til tidligere er opgaven lagt i internationalt udbud, og det har betydet, at det amerikanske firma Vectrus i de næste syv år har overtaget kontrakten. Det oplyses den 29. januar 2015
i artiklen i Information »Danmark i Thule-klemme mellem Grønland og USA.«

I artiklen skriver Martin Breum, at Thulebasen hører til de fire-fem vigtigste radar- og satellitanlæg i det amerikanske forsvar, og at den bliver vigtigere og vigtigere. Og hidtil har det i historiske aftaler været fastslået, at basen skal være til størst mulig gavn for Grønland. I 50 år har opgaven ligget hos Greenland Contractors, og det er først nu, at den er sendt i udbud.

Udbuddet er formuleret af Udenrigsministeriet, og det er åbenbart sket på en uheldig måde. Man har forlangt, at kun firmaer i Grønland og Danmark kan byde på opgaven, men det har ikke haft det ønskede resultat. Det amerikanske firma har nemlig omgået bestemmelsen ved at lade et datterselskab i København byde ind på opgaven – et selskab, der alene består af et advokatfirma i Hellerup.

I en kronik i Politiken den 18. januar 2015 »Danmark svigter Grønland i Thule« peger to fremtrædende medlemmer af oppositionspartiet Inuit Ataqatiqit Johan Lund Olsen og Sara Olsvig på, at man i alt for høj grad har taget hensyn til EU’s bestemmelser om, at man ikke må give danske firmaer bedre vilkår end firmaer fra andre lande.