ARTIKLER


Drømme om fortiden og frygt for fremtidens masseindvandring

Romantiske drømme om at genskabe fordums storhed og frygten for masseindvandring truer med at føre Storbritannien ud af EU.


Af Mads Malik Fuglsang Holm
22. maj 2015

LANDFOKUS. Alting var bare bedre i gamle dage. Dengang Britannien herskede på verdenshavene, og Det Britiske Imperium strakte sig over en tredjedel af kloden. I dag har Storbritannien for længst mistet sin position som verdens midtpunkt, men det afholder ikke ministre i den konservativt ledede regering fra at forfølge drømmen om at genskabe fortidens storhed ved at løsrive Storbritannien fra kontinent og melde sig ud af EU.

Vejen ud af EU er brolagt med risikabel økonomi og sure skotter
Med David Camerons sejer ved valget den 7. maj, kan de EU-kritiske kræfter i Storbritannien nu se frem til en folkeafstemning om medlemsskabet af EU. Det vil samtidig markere det første skridt mod genoprettelsen af det engang så mægtige land.

Men spørger man Ole Helmersen, lektor ved CBS og forsker i britiske samfundsforhold, vil en udmeldelse af EU nærmere føre de EU-skeptiske briter længere væk fra, at kunne realisere deres drøm om at se landet vende tilbage til fordums styrke.

”Storbritannien bryder selvfølgelig ikke sammen som land, hvis de melder sig ud af EU. Men de står overfor en række udfordringer. For det første skal de lykkes med at indgå bilaterale handelsaftaler med EU og vækstmarkederne. Derudover skal de kunne imødegå den usikkerhed, der vil opstå omkring det britiske marked, som vil afskrække udenlandske investeringer. Det gør, at et brud med EU er forbundet med stor økonomisk risiko for Storbritannien,” vurderer Ole Helmersen.

Ole Helmersen peger desuden på, at hvis briterne stemmer sig ud af EU, så vil skotterne, der er meget positive overfor EU, kræve en ny folkeafstemning om skotsk selvstændighed. Hvis det sker, vil de med stort sandsynlighed vælge Storbritannien fra og EU til.

EU = indvandring

Selvom briternes drømme om fortiden for os på kontinentet kan virke ude af trit med virkeligheden, er de os måske ikke så fremmede, som vi ønsker at gøre dem. For er briternes længsel mod fortiden i virkeligheden et udtryk for, at de føler deres kulturelle fællesskab truet af den masseindvandring som Storbritannien har oplevet siden kolonitiden?

Sikkert er det, at den massive opbakning som UKIP har oplevet siden partiets entre på den politiske scene i høj grad skyldes partiets indvandrekritiske holdninger, som de er lykkes med, at give EU en stor del af ansvaret for.

”Sammenkædningen af EU og den øgede indvandring har stort betydning for EU-modstanden i Storbritannien. Man føler, at EU øger frem for at begrænse indvandringen, og det er derfor, at man nu vil have landet suverænitet hjem fra Bruxelles og tilbage til parlamentet i London,” siger Ole Helmersen.

Drømmen om at trække Storbritannien ud af EU og gøre landet magtfuldt ligesom i de gode gamle dage fylder meget i hovederne på dele af det konservative parti. Men den folkelige opbakning til det projekt er snarere drevet af en reel utilfredshed med indvandringen frem for en nostalgisk tilbageskuen.

Artiklen er skrevet i forlængelse af EuropaAkademiets udsendelse om Storbritannien, som kan findes på iTunes og Soundcloud. Artiklen blev først bragt i NOTAT 1283 'Skal EU være solidarisk om flygtninge?', der udkom 1. maj 2015, og er skrevet om til nettet efter valgets afslutning.