ARTIKLER


Stor tilslutning til obligatorisk lobbyregister

Kun Venstre og Liberal Alliance vil ikke tvinge lobbyister i Bruxelles til at lade sig registrere.


Af Jan Spenster
13. maj 2014

I dag arbejder omkring 15.000 lobbyister i Bruxelles for at påvirke de politiske beslutninger. Det er svært for offentligheden at vide, hvem de er, og hvad de laver, for lobbyisterne behøver ikke at lade sig registrere. Derfor har man i flere år diskuteret idéen om et obligatorisk lobbyregister.

Det forslag tilslutter næsten alle de danske partier sig.

»Det er fint nok at indføre et obligatorisk register for at afmystificere debatten«. lyder det fra den konservative spidskandidat Bendt Bendtsen, der får opbakning fra Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt, der har sin daglige gang i Bruxelles, kalder det pinagtigt, at man endnu ikke er blevet enige om obligatorisk registrering. Det ville nemlig være en god måde at fjerne noget af mistroen til lobbyister:

»Hovedparten af lobbyister er jo hæderlige og ordentlige mennesker«, siger han.

Vifte Lobbyregister

Rød opbakning

Også de danske regeringspartier ønsker et obligatorisk register.

»Det er vigtigt for mig, at det er transparent og muligt at se, hvem der lobbyer for hvad. Det er en vigtig del af demokratiet«, siger Socialdemokraternes spidskandidat Jeppe Kofod, mens Radikales Morten Helveg Petersen også kalder det en god idé. 

Margrete Auken fra SF går skridtet videre og efterlyser et obligatorisk register i de enkelte medlemslande – udover det fælles europæiske:

»Det er der, det går galt hele tiden. Hver gang vi får lavet noget progressivt, så skal du bare se løjer, hvordan lobbyisterne har mast nationalstaterne.«

Rina Ronja Kari er også tilhænger af forslaget, men tvivler på, at det er realistisk lige nu. I stedet har hun fremsat forslag i Parlamentet om at øge motivationen for at registrere sig i det frivillige lobbyregister.

Bureaukratisk bøvl

Hos Danmarks liberale partier bliver røsterne mere kritiske.

»Det er en illusion at tro, at et register vil kunne opfange, hvad der foregår af lobbyisme. Det ville være en falsk tryghed« lyder det fra Liberal Alliances Christina Egelund.

»Der vil blive tale om mere bureaukratisk bøvl end en brugbar ordning. Det er jo i den sidste ende ikke lobbyisterne, der træffer de politiske beslutninger«, konkluderer Venstres spidskandidat Ulla Tørnæs.

Læs alle politikernes uddybede svar på www.hvaderdinholdning.dk

Læs hele temanummeret af NOTAT: Valgets store spørgsmål del I