ARTIKLER


Separatistisk dagsorden smittede af på EU-valget i Belgien

Belgierne var mest optagede af de sideløbende nationale valg, da de stemte til EU-valget. Det førte til en sejr for et konservativt parti, der ønsker en skarpere opdeling af de belgiske regioner. 


Af Maria Rosenberg Rasmussen
1. juli 2014

»Man skal se på de nationale valg i Belgien for at forstå EU-parlamentsvalget«, siger professor ved Vriji Universitet i Bruxelles, Dave Sinardet. For den 25. maj 2014 skulle de belgiske borgere ikke bare stemme til EU-valget, men også til det føderale parlamentsvalg og til regionalvalget.

Det flamsk-nationalistiske Nieuw Vlaamse Alliantie (N-VA), der kæmper for et mere opdelt Belgien, blev den helt store vinder ved det nationale valg. Og det mener professor Sinardet smittede af på EU-valget, hvor partiet også blev størst.

»N-VA er meget populært på det nationale niveau, og derfor fik de også mange stemmer ved EU-parlamentsvalget, selvom de ikke har en klar dagsorden for EU eller kendte ansigter til at bære deres valgkampagne frem«.

Med en befolkning på 11,1 millioner har Belgien 21 sæder i EU-Parlamentet, som besættes af repræsentanter fra Belgiens tre regioner. Den flamske region stemmer om 12 mandater, mens den franske region stemmer om otte og den tysktalende kun om et enkelt mandat.

Pro-europæer stadig populær

Valgsejren til N-VA i den flamske region skal ikke ses som et udtryk for, at belgierne er imod EU, mener professor Sinardet. Den er snarere et udtryk for, at den nationale dagsorden har overskygget EU-valget.

Vlaams Belang, der er Belgiens eneste anti-EU parti, mistede da også et mandat.

N-VA’s sejr ved EU-valget er heller ikke nær så stor som ved det nationale valg. Det mener Dave Sinardet især skyldes Guy Verhofstadt, som er tidligere belgisk premierminister og i dag formand for den liberale gruppe i EU-Parlamentet (ALDE).

Pro-europæeren Verhofstadt er stadig en meget vellidt politiker i Belgien, når det gælder EU-politik. Hans parti Open Vld genvandt da også sine tre sæder ved valget, og Verhofstadt er tilmed kandidat til formandsposten for EU-Kommissionen.

Uden partigruppe

Det er ikke til at sige, hvordan N-VA vil gøre brug af sine nye mandater i Parlamentet. Parlamentets Grønne Gruppe, som N-VA tidligere var del af, p.g.a. gruppens regionalistiske udgangspunkt, har meddelt, at partiets mandater ikke er velkomne. N-VA er rykket for langt til højre.

Professor Dave Sinardet har ikke noget klart bud på, hvor partiet vil placere sig. Politisk kunne de måske få lov til at blive del af ALDE, men det er helt urealistisk i forhold til den nationale dagsorden, hvor ALDE’s formand Guy Verhofstadt og lederen for N-VA Bart De Wever kæmper for et vidt forskelligt Belgien.