ARTIKLER


Sarkozys kvaler

Mens den franske præsident Francois Hollande springer fra seng til seng i pikante udenomsægteskabelige affærer, har den tidligere præsident Nicholas Sarkozy andre og mere alvorlige problemer.


Af PETER ZACHO SØGAARD
2. april 2014

BAGSIDEN. Først kom det frem, at eks-præsidenten Nicholas Sarkozy og hans førstedame Carla Bruni var blevet optaget i al hemmelighed af en politisk rådgiver, da parret residerede i Elysépalæet.

Nu hvor lydoptagelsen er lækket til pressen, fryder franskmændene sig over, at ”Bling Bling” præsidenten, der var kendt for sine dyre vaner og omgang med stenrige venner, bliver udstillet som en ”holdt” mand af sin velhavende frue.

Sangerinden og modellen Carla Bruni, der bragte en anseelig formue ind i forholdet, klager nemlig på optagelsen over, at hendes mand ikke kan leve op til hende i indtægt. Og hvad værre er: Som præsidentfrue måtte hun sætte sin lukrative karriere som kosmetikmodel på standby.

»Julia Roberts, 44; Sharon Stone, 52; Julianne Moore, 53. De får alle kæmpe kontrakter, men jeg kan ikke sige ja til noget lige nu. Jeg har gjort dig til en holdt mand – og her troede jeg, at jeg giftede mig til penge« siger Bruni på båndet i en munter tone.

Hvortil Sarkozy svarer i spøg: »Nå, så det er så min fremtid – at sidde ved kasseapparatet for dine indtægter!?«

Barren for privatforbruget må være sat højt i den præsidentielle husholdning, for Sarkozy hævede immervæk en årlig gage på 1.800.000 kr. som præsident. Flere penge, flere problemer som man siger.

Sarkogate

Hvis de ydmygende afsløringer af præsidentparrets private samtaler ikke var nok, er der samtidig en større affære under opsejling, der sætter gryden i kog under Nicholas Sarkozy og potentielt kan afspore hans kandidatur til præsidentposten ved næste valg.

Det er nemlig kommet frem, at Sarkozys telefon igennem flere måneder er blevet aflyttet af en undersøgelsesdommer, da eks-præsidenten har været under mistanke for at have modtaget ulovlig kampagnefinansiering fra Libyens afdøde diktator Muhammar Gaddafi.

Imens efterforskningen er pågået, er det kommet frem, at Sarkozy i hemmelighed skulle have modtaget fortrolige oplysninger om verserende sager imod sig selv fra en chefanklager i det franske retssystem. Det skriver den franske avis Le Monde.

Til gengæld for oplysningerne skulle anklageren have fået tilbudt en indbringende retrætepost i Monaco af eks-præsidenten, der nægter alle anklager og afskriver dem som politisk motiverede.

Sarkozy, der i 2012 tabte præsidentvalget til socialisten Francois Hollande, er også anklaget for at have modtaget ulovlige pengegaver til sin 2007-valgkamp fra Frankrigs rigeste kvinde, den 90 årige L’Oreal arving Liliane Bettencourt.

Det er ikke nemt at være Nicholas Sarkozy.