ARTIKLER


Kommissionen tager en tænkepause i EU-USA forhandlingerne

Efter en hidtil uset offentlig kritik af den del af forhandlingerne mellem EU og USA, der handler om beskyttelse af investorer, vil EU-kommissæren for handel nu tage en pause for at tænke sig om.


Af Ida Zidore
22. januar 2014

EU-kommissæren for handel, Karel De Gucht, har besluttet at gå i tænkeboks omkring det omstridte element i forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA, der går under det lidt klodsede navn ISDS eller 'Investor-State-Dispute-Settlement'.

Karel De Grucht siger i en pressemeddelelse på EU-Kommissionens hjemmeside tirsdag, at han vil arbejde for at skabe balance mellem investorbeskyttelse og landenes muligheder for at lovgive i offentlighedens interesse.

Det er da også netop risikoen for, at investorernes rettigheder vil blive sat over landenes muligheder for at lovgive, som har vakt bekymring blandt kritikere.

Til marts udgiver De Gucht et tekstforslag, som indeholder et afsnit om ISDS. Borgere i hele EU får tre måneder til at kommentere på forslaget, skriver Kommissionen.

»Regeringer skal altid være frie til at lovgive, så de kan beskytte mennesker og miljø. Men de skal også finde den rette balance og behandle investorer ordentligt, så de kan tiltrække investeringer« udtaler Karel De Grucht.

Han anerkender, at nogle 'eksisterende ordninger' har skabt problemer, fordi de tillader virksomheder at udnytte smuthuller i lovgivningen.

»Jeg ved, at nogle folk i Europa er oprigtig bekymrede omkring den her del af EU-USA aftalen. Nu ønsker jeg, at de skal få deres besyv med« udtaler kommissæren.

Maner kritik i jorden
Herhjemme har researcher Kenneth Haar fra lobby-overvågningsorganisationen Corporate Europe Observatory været en af de fremtrædende røster i debatten om ISDS. Han er glad for at, at Kommissionen nu vælger at bremse op for en stund.

»Kommissionens tænkepause er et tydeligt tegn på, at presset virker, så det er gode nyheder. Nu gælder det om at bruge tænkepausen til at få så mange flere til at tænke sig om, at ISDS bliver helt droppet« siger han.

Men han gør sig ikke for store forhåbninger.

»Der er ikke noget, der tyder på, at Kommissionen har ændret grundlæggende holdning. Og deres dagsorden er efter alt at dømme at forsøge at mane kritikken for hemmelighedskræmmeri i jorden, og iøvrigt bruge alle til rådighed stående midler til at gøre reklame for investeringsaftalen.«

Læs pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen: COMMISSION TO CONSULT EUROPEAN PUBLIC ON PROVISIONS IN EU-US TRADE DEAL ON INVESTMENT AND INVESTOR-STATE DISPUTE SETTLEMENT