ARTIKLER


Nigel Farage, formand for det britiske parti UKIP

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Hvad gemmer der sig bag succesen, Farage?

Da det nationalistiske UKIP for nylig fik valgt sit første medlem ind i det engelske underhus, kunne formand Nigel Farage skrive det på en lang liste af succeser. Men hvem er han egentlig?


Af Jesper Lundsby Skov
1. november 2014

Storbritannien mærkede 9. oktober et jordskælv, der kunne måles på en politisk seismograf. 43-årige Douglas Caswell blev som den første nogensinde valgt ind i underhuset for UKIP, Storbritanniens populære og stærkt EU–skeptiske parti. Det til trods for, at Caswell så sent som i august var medlem af det konservative parti.

I vanlig stil benyttede UKIP’s leder, Nigel Farage, sejren til at erklære, at de andre partier var ude af trit med befolkningen. Da han blev spurgt, hvad de andre kunne gøre for at falde tilbage i takt, svarede han: »Det er for sent«.

UKIP’s succes presser både Labour og de konservative, ”toryerne”. Ikke mindst på EU-politikken. David Cameron har lovet at holde en folkeafstemning om Storbritanniens medlemskab af EU, hvis han genvinder regeringsmagten i 2015.

’Who are you?’

Men hvem er Nigel Farage? Denne mand, som næsten egenhændigt har kastet det politiske etablissement i England ud i rådvildhed? I dokumentarfilmen Who are you? skildres han som en øldrikkende og cigaretrygende levemand med et afslappet forhold til love og regler. Han bor stadig i sin lille barndomsby Downe sydøst for London. Her voksede han op og blev politisk formet af at læse John Stuart Mills bog Om friheden.

Dokumentaren viser en afslappet Farage, der tager filmholdet med rundt i Strasbourg. Han hopper på toget uden billet, han sniger kameraholdet med ind i parlamentssalen uden tilladelse, og han ryger på sit kontor, som man heller ikke må. Siddende på sin plads i parlamentssalen fortæller han med et smil på læben, at han er omringet af folk, der hader ham.

En fugtig klud

Det er fra parlamentssalen, at han har holdt sine berygtede og – at dømme ud fra antal visninger på hjemmesiden youtube.com – særdeles populære taler henvendt til Herman van Rompuy, José Manuel Barroso og Martin Schultz, som han alle kalder for ”farlige folk”. Han ønsker at fyre hele EU-Parlamentet, og han har anklaget van Rompuy for at have samme karisma som en ”fugtig klud” og en personlig fremtræden som en ”lavrangeren-de banksekretær”.

Nigel Farage har ikke nogen højere uddannelse. Han har ernæret sig som børsmægler. David Cameron har fine eksamenspapirer fra Eton og Oxford. Alligevel strømmer de konservative vælgere til den åbenmundede Farage. Something is rotten in the state of England.

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1277 1. november 2014