ARTIKLER


Hausgaard: "Lad mig beklage, at jeg kom til at kalde Schlüter drikfældig"

Niels Hausgaard skrev en fast klumme i hvert nummer af NOTAT op til folkeafstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. Og han kom til at gå lidt over stregen.


Af Ida Zidore
1. oktober 2014

BAGSIDEN. Da danskerne i 1992 skulle stemme om Maastricht-traktaten, som havde til formål at forvandle EF fra et handelssamarbejde til en union, gik det ikke stille for sig. Og Niels Hausgaard var en af dem, der lavede larm.

Den folkekære troubadour var medlem af Nødvendigt Forums EU-kritiske panel, og skrev op til afstemningen en fast klumme i NOTAT med sine tanker om, hvad der foregik på den politiske scene. Troubadourens Tænketank, lød den passende titel.

I sin klumme den 20. maj 1992 gav han en dybfølt undskyldning til Poul Schlüter for i et tidligere indlæg at have antydet, at statsministeren var drikfældig:

»Jeg forsøgte i mit indlæg at finde en grund til, at landets leder siger de sære ting, som han gør. Som f.eks. det med den stendøde union (...) Jeg mener, der kan være tale om tre muligheder, og det var dem, jeg nævnte, nemlig: Uhæderlighed, uvidenhed og fuldskab. Jeg vil hermed lade den sidste mulighed ude af betragtning og endnu engang beklage«.

NOTAT har spurgt Niels Hausgaard, hvad han tænker om sin klumme i dag:

»Jeg fortryder ikke noget og mener endda, at den stadig er fuldt gyldig. Det var en hektisk tid op til Maastricht-afstemningen. Resultatet var i første omgang godt. Det var med til at styrke den folkelige debat og dermed demokratiet, men så fes det hele lidt ud og endte med at styrke afmagtsfølelsen. Skam få de ansvarlige.«

Artiklen blev første gang bragt i NOTAT nr. 1276 som udkom 1. oktober 2014.