ARTIKLER


Frihandelsaftalen mellem EU og USA bliver omtalt for lidt i de danske medier

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

For lille interesse for den store frihandelsaftale

En aftale om frihandel mellem EU og USA kan få enorm betydning for Danmark. Men det ses ikke i aviserne, skriver Information 15. juli i lederen »Hvor svært kan det være?«


Af Sven Skovmand
27. august 2014

SKOVMANDS NOTATER. Lederen har søgt på ordet »TTIP« i artikel-databasen informedia.dk og er kommet til det resultat, at Børsen kun har omtalt sagen i ti artikler, mens Jyllands-Posten har omtalt den i syv, Politiken i seks, Berlingske i tre, mens Kristeligt Dagblad og Weekendavisen hver har haft to artikler om emnet.

Information er undtagelsen, idet bladet har omtalt planerne i hele 59 artikler. Men som lederen siger, fortælles det ikke for at fremhæve Information, men fordi man betragter det som et alvorligt problem, at medierne som helhed giver så lidt oplysning.

Som bladet skriver, kan Danmark og EU være på vej ind i den største frihandelsaftale, der nogensinde er lavet. Den vil ikke kun fjerne toldhindringer, den vil også strømline regler, love, godkendelsessystemet med mere.

Det er som beslutningen om EU's indre marked i 1987 en beslutning med potentielt dramatiske og langtrækkende konsekvenser, herunder for den nationale selvbestemmelse, for styrkeforholdet mellem folkevalgte myndigheder og kapital samt for miljø, forbrugersikkerhed og arbejdstagerrettigheder.

Samtidig er det så teknisk og hemmeligt, at medierne endnu ikke har orket at gøre det uforståelige forståeligt, det skjulte offentligt og det såkaldt nødvendige genstand for kritisk, demokratisk debat, siger lederen, der er skrevet af Jørgen Steen Nielsen.