ARTIKLER


EU-topfolk på charmeoffensiv i Storbritannien

Briternes forhold til EU har haltet lidt på det seneste. Nu har Kommissionens spidser måske løst problemet.


Af AF PETER ZACHO SØGAARD & RASMUS NØRLEM SØRENSEN
3. marts 2014

BAGSIDEN. De britiske øers forhold til EU har alle dage lidt af humørsvingninger. Fra den franske præsident Charles de Gaulles fornærmede veto mod engelsk medlemskab af klubben i 1960’erne til Margaret Thatchers krav om at få sine penge tilbage i 1980’erne.

Men nok er nok. Vicepræsident for EU-Kommissionen, Vivian Reding, har de sidste uger med stor beslutsomhed taget fat på at genskabe det gode forhold henover kanalen. Den friske dame fra Luxembourg er nemlig overbevist om, at hun har fundet kuren mod britisk euroskepticisme: Mere EU.

»Vi er nødt til at bygge et Europas Forenede Stater, med Kommissionen som regering og to kamre: Europa-Parlamentet og et Senat for medlemsstaterne,« forklarede hun de måbende øboere.

Dumme eller uoplyste?

Flere aviser udtrykte herefter tvivl om Redings kommentarer til relevansen af en britisk folkeafstemning om EU-medlemskab kunne koges ned til, at Viviane Reding kaldte briterne for dumme – eller uoplyste.

»Faktum er, at meget ofte er det et komplet skævvredet billede [af EU] der præsenteres – hvordan skal almindelige mennesker træffe en oplyst beslutning? Det kan de simpelthen ikke!«, sagde Reding ved et EU-sponsoreret debatmøde i London den 10. februar.

Den engelske tabloid Daily Mirror var på det hold, der refererede, at Reding mener, at briterne er for dumme til at stemme om EU. Partiet UKIP (her Essex-lokalafdelingen) bekræfter muligvis Redings frygt for britisk uoplysthed, men selv følte de sig ikke helt kureret for euroskepticisme på den baggrund:

”Viviane Redings udsagn indvarsler det fascistisk/kommunistiske, udemokratiske og totalitaristiske, centralstyrede samfund, vi altid har haft mistanke om, udgjorde hjertet i ”Det Europæiske Projekt” helt fra starten,” hedder det på deres hjemmeside.

Tænketanken Open Europe spurgte efter mødet ironisk, om Vivian Reding var hemmelig rekrutteringsagent for UK Independence Party (UKIP), der vil have England helt ud af Unionen.

And now for something completely different…

Én Kommissær kan jo ikke nå alt. Så i den nordlige ende af øen var EU-Kommissionsformand Jose Manuel Barroso på arbejde. Mange skotter vil nemlig gerne ud af Storbritannien – og ind i EU. Her fik han forklaret folk, at når Skotland stemmer om sin uafhængighed til september, må befolkningen være opmærksomme på, at et uafhængigt Skotland langt fra kan være sikker på at opnå EU-medlemskab.

Den portugisiske kommissær er en dreven politiker, og skød hurtigt skylden for denne ærgerlige situation videre. Alt for mange småregioner venter i kulissen, hvis Skotland får lov, lød Barrosos argument, og derfor vil Spanien sandsynligvis nedlægge veto mod en optagelse.

Så bliv ikke overrasket, hvis du ikke hører mere til britisk EU-skepsis. Den er fixet.