ARTIKLER


En plakat, der skal rykke ved folk

DEO's plakatkonkurrence fandt en vinder i Signe Stubager fra Rødding Højskole, der torsdag den 3. april modtog hæder og blomster foran 150 nysgerrige tilhørere på Christiansborg. 


Af PETER ZACHO SØGAARD
1. maj 2014

Det er en kunst at udtænke og tegne en god plakat. Budskabet skal stå klart, være i øjnefaldende og danne en helhed sammen med det æstetiske udtryk. Sådan lød det fra direktøren for plakatmuseet i Aarhus, Elsebeth Aasted Schanz, da Oplysningsforbundet DEO torsdag den 3. april kårede vinderne af EU-parlamentsvalgets plakatkonkurrence i Christiansborgs fællessal.

Og selvom fire flotte plakater ud af de 18 deltagende levede op til Elsebeth Aasted Schanz’ beskrivelse, kunne der kun blive én vinder af årets konkurrence: Signe Stubager fra Rødding Højskole med sin plakat ”Hjælp hinanden med at sætte krydset”.

NOTAT spurgte efterfølgende Signe, hvilke tanker hun havde gjort sig, da hun tegnede sin vinderplakat - en plakat i naivistisk stil, hvor en gruppe figurer sidder på skuldrene af hinanden for sammen at sætte krydset med en gigantisk blyant.

»Æstetikken var nem, for jeg tænkte på EU's farver, gul og blå, og startede med det.«

»Meningen var jo at få unge til at stemme, så jeg startede med at tænke: hvad gør jeg selv, når jeg stemmer? Jeg snakker med mine venner før jeg stemmer. Ikke fordi man er enig med dem, men hvis de stemmer, gør man det nok også selv,« siger hun.

Fællesskabet er altså vigtigt – men hvorfor skulle figurerne være så små og nuttede og blyanten så stor og uhåndterlig? Til det siger Signe:

»Det lå lidt i baghovedet på mig, at det at stemme er en stor ting. At man giver noget magt videre – så hvis man skal tolke lidt på det, repræsenterer den store blyant og krydset det store valg, og hvor meget magt vi som borgere egentlig har og giver videre.«

Figurerne ser ikke ud til at have helt kontrol over blyanten. Men det gør ikke noget, siger Signe, for det at stemme behøver ikke betyde, at man har fuldstændig styr på politik.

»Det behøver man heller ikke at have for at deltage. Det er vigtigere at være med. Så at figurerne ser nuttede og barnlige ud, det er helt med vilje. De er sammen om at udrette noget stort.«

Signe var glad for 1. præmien, der gav hende fire billetter til Flemming Jensens politiske komedie på Folketeateret, Javel, Hr. Minister, blomster og et gavekort til litografier på kunstklubben.dk. Og så bliver hendes plakat trykt i 3.000 eksemplarer og rundsendt til landets skoler og biblioteker.

»Det var spændende at arbejde med noget, der var lidt politisk. Noget der skulle rykke ved folk, noget der skulle ændres. Det lyder så idealistisk, men sådan følte jeg det.«

DEO er imponerede over indsatsen fra alle deltagere, og håber Signe forsætter med at udvikle sit åbenlyse talent.