ARTIKLER


5 skarpe til Bendt Bendtsen


Af IDA ZIDORE
1. august 2014

Hvad mener du, at østudvidelsen i 2004 har haft af betydning for Danmark?
Den har haft en stor betydning ikke bare for Danmark, men for Europa i det hele taget. Men ser man på Danmark, har den blandt andet bidraget til en masse ny eksport. Alene eksporten til Polen er steget med 50 pct., det vil sige 20 milliarder om året. Det har bidraget til arbejdspladser i Danmark. Samtidig har vi udlændige i Danmark, der bidrager til at skabe vækst.

Hvad tror du, at udvidelsen har betydet for østlandene
selv?
Først og fremmest er den et bevis på, at EU er et frihedens og fredens projekt. Man skal tænke på, at mange af de her lande tidligere var underlagt Warszawa-pagten og sovjetisk dominans. Nu er landene blevet en del af familien. Samtidig har det indre marked givet landene mulighed for at skabe nye arbejdspladser.

Under valgkampen var dit motto, at du "passer på folks hjem". På facebook var mottoet sat sammen med et billede af en indbrudstyv. Mener du, at østudvidelsen har bidraget til flere
indbrud?
Det er klart, at den frie bevægelighed også øger bevægeligheden for de kriminelle. Og jeg mener, at indsatsen overfor øst-kriminelle bander er for vag. Vi skal af med retsforbeholdet og styrke Europol-samarbejdet. Jeg synes vi gør de østeuropæere, der arbejder og betaler deres skat i Danmark, en bjørnetjeneste.

Er der for mange lande med i EU?
Nej.

Skal der være en grænse for, hvor mange der må komme med?
Det kan der nok komme på et tidspunkt. Når vi får resten af Balkan ombord, så tror jeg at vi er nået det, vi skal.