ARTIKLER


Ungarns historie


Af Sven Skovmand
1. december 2013

Det ungarske sprog er beslægtet med finsk og estisk, men de to grupper kan dog ikke forstå hinanden. Ungarerne indvandrede til Balkan sidst i 800-tallet på opfordring af den tyske kong Arnulf, der ville have dem til hjælp mod de slaviske folk i området.

Arnulf kom hurtigt til at fortryde denne opfordring, for ungarerne hærgede nabolandene, indtil de blev besejret i 955 af den tyske konge, Otto den Store.

I 1200-tallet var Ungarn i en kort tid besat af mongolerne, og i 1526 blev det meste af landet en del af det store tyrkiske rige. I 1699 blev tyrkerne dog besejret af de østrigske kejsere, der nu fik magten.

Ungarske oprør førte i 1867 til oprettelsen af Østrig-Ungarn, hvor Ungarn fik sit eget styre og kom til at herske over det meste af Slovakiet, Kroatien og Rumænien. Disse områder gik dog tabt efter 1. Verdenskrig, hvor ungarerne mistede to tredjedele af deres område.

Under 2. Verdenskrig gik Ungarn derfor sammen med Tyskland, hvad der førte til, at landet erobredes af sovjetiske styrker og fik et kommunistisk styre.

I 1956 gjorde ungarerne oprør mod Sovjetunionen. Det blev slået ned med stor brutalitet, men landet fik dog en høj grad af frihed under Janos Kadar.

I 1989 blev Kadar tvunget til at gå af, og siden da har Ungarn været uafhængigt. Landet har dog store problemer med nabolandene og især Rumænien, hvor der bor næsten to millioner ungarere.

Ungarn blev en del af NATO i 1999 og af EU i 2004. Tabet af område efter 1. Verdenskrig og den sovjetiske besættelse spøger stadig i ungarsk politik.