ARTIKLER


Portugiserne kommer til kort

Et nyt kortspil illustrerer på tragikomisk vis, hvor det kriseramte land på den iberiske halvø formodentlig er på vej hen.
Af Ida Zidore og Casper Ulsøe
13. april 2013

Korrupte og inkompetente politikere manipulerer sig til magten, lyssky finansfolk trækker penge i skattely, og interessegrupper er kun ude på at føre landet i fordærv.

Målet for alle er at tilrane sig størst mulig kapital, inden ”Trojkaen kommer”.

Måske man kunne forveksle ovenstående med virkeligheden, men faktisk beskriver det opgaven i et nyt kortspil: ”Trojkaen kommer”. Spillet handler om at ruinere det fiktive land Portugalandia, der – formodentlig tilsigtet – minder om det kriseramte Portugal.

Det er Den Europæiske Centralbank (ECB), Den internationale Valutafond (IMF) og EU, der tilsammen er kendt som Trojkaen, og de optræder i spillet som tre frygtindgydende ”Men in Black” – sortklædte bureaukrater – der hver især ligner en overdimensioneret og skægstubbet udgave af Bjarne Corydon efter trættende finanslovsforhandlinger.

Hver spiller repræsenterer en interessegruppe, og det handler om at skaffe sig penge og stemmer ved at bruge sit netværk og manipulere og snyde befolkningen.

Vinderen er, tragikomisk nok, den spiller, der har kapret flest penge, magt og politisk indflydelse, når Trojkaen til sidst melder sin ankomst med en lånepakke og krav om flere offentlige nedskæringer.

Trojka, tag hjem

Spillet har været solgt i butikker landet over siden december, og det overrasker ikke 25-årige Sofia Cerqueira fra Lissabon. Ifølge hende er det godt i takt med stemningen blandt portugiserne lige nu.

»De fleste portugisere ser Trojkaen som den onde side, slynglerne i de sorte jakkesæt, som påtvinger Portugal nedskæringer og besparelser. Faktisk var mottoet ved den sidste store demonstration »Trojka, tag hjem. Vi vil have vores liv tilbage!« siger hun.

Trojkaen skærer til benet

I januar blev de hidtil mest kontroversielle budgetbesparelser gennemført i Portugal. For den gennemsnitlige lønmodtager er der tale om skattestigninger, der ifølge Madrid-avisen El Païs svarer til én måneds løn pr. år.

Taxachauffører har mistet op til 40 procent af deres kunder, hedder det. Og det portugisiske handelsforbund forudser, at handelsaktiviteter vil falde med 10 til 15 procent i 2013 i forhold til 2012.

Trojkaens rolle som syndebuk i portugisernes bevidsthed fremgår ikke bare af det nye kortspil. Rundt om i indkøbscentrene var der en reklame op til jul, hvor det hed, at forbrugerne kunne betale julegaver på tre forskellige måder – ”Så længe Trojkaen ikke finder ud af det”.