ARTIKLER


Maraton i Betlehem


Af Ole Aabenhus
1. juli 2013

»Det var en enorm oplevelse at være med, og jeg var meget påvirket af det bagefter«. Sådan siger Kristina Boldt Klausen, til daglig ansat i Fødevarebanken, der var en af de danske deltagere i det første palæstinensiske maraton nogensinde på Vestbredden.

Løbet fandt sted i Betlehem i april, i silende regn. Det udgik fra pladsen uden for kirken, hvor Jesus blev født, og gik gennem den hellige by, gennem to flygtningelejre og langs den israelske sikkerhedsmur.

På Vestbredden – i den del, (Område A), hvor Det Palæstinensiske Selvstyre kontrollerer næsten selv – er der ikke plads til de 42 km., en maraton kræver, uden at man støder ind i bevogtede grænser, så løberne måtte pænt vende om, når de nåede grænsen til Område C, der er den israelsk kontrollerede del af Vestbredden. Strækningen blev derfor delt op i 4 x 10,5 km. 

»Undervejs var det helt sindssygt rørende at se, hvor entusiastiske folk var. Overalt stod der skolebørn og spejdere og politifolk og militærfolk og heppede«, siger Kristina, og hun mener, det var stemningen, der gjorde, at hun fik skåret 13 minutter af sin tid på en halvmaraton.

Noget af det, der gjorde indtryk på hende, var at løbe gennem to af de ældste palæstinensiske flygtningelejre, Aida og Dheisheh, der begge ligger lige uden for Betlehem, med den karakteristiske nøgle over indgangsporten.

Nøglen er flygtningenes symbol på, at de stadig ejer det hus, de er fordrevet fra i Israel - og som måske slet ikke eksisterer mere.

»Men det var også lidt skræmmende at løbe langs med muren og have militæret ved siden af sig«.

 

I alt var der flere end 600 deltagere. Langt de fleste var palæstinensere, men 25 nationaliteter var repræsenteret. Officielt var der ingen israelere iblandt, de havde fået forbud af både de israelske og de palæstinensiske myndigheder. Men faktisk var der én israelsk deltager: En redaktør fra den israelske avis Haaretz. Han havde fået nej fra både den israelske og den palæstinensiske side, men deltog alligevel og skrev siden om det i sin avis.

Man havde ventet en gruppe på 26 maratonløbere fra Gaza, der har tradition for et årligt løb arrangeret af FN. Løbet var aflyst i år, fordi Hamas havde nedlagt forbud mod, at mænd og kvinder løber sammen. Og nu kunne de ikke få lov at passere grænserne mellem den ene og den anden del af Palæstina.

De internationale løbere kom især fra Storbritannien og Danmark – det sidste fordi initiativet oprindelig kom fra en dansk eventmagerske, Lærke Hein.

 

Det blev en palæstinenser, der vandt løbet – Abdel Nasser Awajme fra Jeriko, i tiden 3 timer 9 minutter.

Han havde aldrig løbet i et internationalt maraton før, men det blev der siden rådet bod på med en indsamling på nettet, så han faktisk deltog i Copenhagen Maraton i maj.

 

Løbet i Betlehem var principielt upolitisk. Men det foregik under overskriften ”Right to Movement” – en henvisning til FNs menneskeretserklæring, hvor det i Artikel 13 hedder: Enhver har retten til at bevæge sig og bo inden for grænserne af sin stat.