ARTIKLER


HER SES USA'S PRÆSIDENT BARACK OBAMA MED PRÆSIDENTEN FOR DET EUROPÆISKE RÅD HERMAN VAN ROMPUY OG EU-KOMMISSIONENS PRÆSIDENT JOSÉ MANUEL BARROSO

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

LÆKKET DOKUMENT: SÅDAN STYRER EU-KOMMISSIONEN DEBATTEN OM FRIHANDELSAFTALE MED USA

Indtil videre er det lykkedes at "holde styr på mainstream-mediernes fortællinger om forhandlingerne”, skriver EU-Kommissionen i et hemmeligt dokument lækket til NOTAT.


Af Ida Zidore
25. november 2013

Repræsentanter for EU-landenes regeringer sad fredag til hemmeligt møde med EU-Kommissionen. Det eneste punkt på dagsordenen var en omfattende PR-strategi, der skal sikre positiv mediedækning af verdens største frihandelsaftale, som EU og USA er ved at forhandle om (TTIP).

Det fremgår af et hemmeligt dokument lækket til NOTAT. I dokumentet beskriver Kommissionen, hvordan medlemslandene kan være med til at tøjle mainstream-mediernes fortællinger om forhandlingerne. 
Udenrigsministeriet bekræfter, at mødet fandt sted.

I dokumentet opfordrer Kommissionen medlemslandene til at indgå i et samarbejde omkring en kommunikationsstrategi, som Kommissionen allerede følger. Ved at få medlemslandene med på strategien, håber Kommissionen at styrke og koordinere de positive fortællinger om aftalen i hele EU.

"Tilgangen vil være nødt til yderligere at lokalisere vores kommunikationsindsats i medlemslandene på en radikalt anderledes måde end hvad man har gjort ved tidligere handelsinitiativer", skriver Kommissionen.

Strategien har allerede givet resultater. Indtil videre er det lykkedes Kommissionen at "holde styr på (keep a handle on, red.) mainstream-mediernes fortællinger om forhandlingerne", står der i dokumentet.

"Målet er at definere (...) vilkårene for debatten ved at kommunikere positivt omkring, hvad TTIP er (det vil sige gevinster og globalt lederskab på handelsområdet), snarere end at blive trukket ind i reaktiv forsvarskommunikation omkring, hvad TTIP ikke er (det vil sige ikke om forhandlinger om databeskyttelse, ikke om lavere EU-regulering af standarder)."

Kommissionen har fulgt og påvirket debatten tæt i mainstream og sociale medier, men ønsker at få medlemslandene med, så EU kan "tale med en stemme" og forebygge negative historier, der kan skade forhandlingerne.

"Den største udfordring er at sikre, at den brede offentlighed i hvert medlemsland har en forståelse for, at aftalen er et initiativ, der stræber efter at levere vækst og jobs", skriver Kommissionen.

Også i de danske medier har de positive gevinster ved en frihandelsaftale været fremhævet. Men i forbindelse med sidste uges forhandlinger kom flere kritiske røster til orde. Blandt andet er Forbrugerrådet bekymret for, om en aftale vil medføre lavere forbrugerstandarder.

Og først på måneden sendte 100 forbrugerorganisationer, miljøgrupper og faglige organisationer på begge sider af Atlanten et fælles brev til den amerikanske præsident Obama og EU-Kommissionens præsident José Manuel Barroso for at udtrykke deres bekymring over hemmeligholdelsen omkring forhandlingerne.

Frihandelsaftalen skal efter planen være på plads i 2014. Bliver den vedtaget, er det den største frihandelsaftale nogensinde.

Næste nummer af NOTAT handler om frihandelsaftalen og udkommer 1. december.

Læs hele det hemmelige dokument: ISSUES PAPER COMMUNICATING ON TTIP