ARTIKLER


Økonom: Valutafondens sparekurs for skrap

Den Internationale Valutafonds sparekurs er slået fejl, lyder det fra fremtrædende amerikansk økonom, oven på fondens indrømmelser af, at de har fejlvurderet konsekvenserne af en offentlige besparelser og nedskæringer.


Af Patrick Andersen
10. januar 2013

»Sandheden er, at vi har oplevet en fuldstændig fejlslagen økonomisk politik«. Sådan lyder det fra den nobelprisvindende økonom Paul Krugman, efter at Den Internationale Valutafond for nyligt har udgivet en rapport, hvori organisationens cheføkonom indrømmer, at fondens økonomiske stab har undervurderet de negative effekter af stram finanspolitik.

Rapporten konkluderer, at en stram økonomisk politik med offentlige besparelser og nedskæringer har haft en langt værre effekt for væksten i samfundet, end man tidligere har vurderet.

Sparekurs en fiasko
Valutafonden krævede i sin tid store besparelser og nedskæringer, da de sammen med EU udstedte lånepakker til blandt andet Portugal og Grækenland. Og de krav har ifølge Valutafondens økonomer altså har haft større konsekvenser end man i sin tid vurderede.

Men får indrømmelserne konsekvenser? Nej, mener Paul Krugman. Han skriver i New York Times, at »Alt for mange af de ansvarlige for denne fiasko sidder stadig på magten og nægter at lære af de erfaringer, der er blevet gjort«.

Valutafonden ikke den værste
Krugman minder dog om, at Valutafonden rent faktisk langt fra har været de værste til at anbefale strammerpolitikken.

»Fonden var faktisk mindre ivrig efter at indføre stram politik end andre store spillere«, siger han.

Rapporten rummer ikke nogen officiel indrømmelse fra Valutafondens side, men Krugman understreger, at Valutafondens cheføkonom, Olivier Blanchard, har været med til at udarbejde rapporten.

Og derfor kan den tages som et tegn på, at fonden er klar til et gentænke sin opfattelse af økonomisk politik. Og det skal de trods alt have ros for, mener Krugman.