ARTIKLER


Holland kræver europæisk sortliste over 'horrorlæger'

Suspenderet hollandsk neurolog arbejdede i tyske sundhedsklinikker i årevis. Den slags må ikke gentage sig, mener hollandsk minister, der har taget sagen op i EU.


Af Arthur Wierema
17. januar 2013

Der er røre i hollandsk politik, efter det er blevet kendt, at en i 2009 suspenderet neurolog bagefter har udøvet sit erhverv som læge i Tyskland i årevis.

Sagen er pinlig, fordi det ser ud til, at den tilsynsførende kontrolinstans 'Inspectie voor de Gezondheidszorg' (IGZ) indirekte har medvirket til, at den nu 73-årige læge Ernst Jansen Steur fik ansættelse i flere tyske sundhedsklinikker.

Ifølge det hollandske kristendemokratiske parlamentsmedlem Pieter Omtzigt har IGZ lovet Jansen Steur at se bort fra en sag ved den medicinske disciplinærdomstol, hvis lægen skrev sig ud af det hollandske lægeregister BIG og dermed i praksis opgav sit erhverv som læge i Holland. »IGZ har arbejdet ud fra den ide, at bare du ikke fungerer som læge i Holland, kan du gøre, hvad du har lyst til«, lyder det kritisk fra Pieter Omtzigt.

Klinikken i Heilbronn - hvor Jansen Steur blev fyret i starten af januar - forsvarer ansættelsen af den suspenderede læge med, at der hverken fandtes en juridisk eller disciplinær sag mod Ernst Jansen Steur.

Flere tilfælde
Eftersom Jansen Steur ikke er et enestående tilfælde - hverken i Holland eller EU - har skandalen fået den hollandske sundhedsminister Edith Schippers til at reagere. Schippers - fra statsminister Erwin Rutte's liberale parti VVD - presser nu på i Bruxelles for at få en sortliste over læger i EU, men faktisk har hun sat sagen på dagsordenen i EU allerede for halvandet år siden.

Liste til juni
EU-Kommissionen har længe ønsket en oversigt over suspenderede læger. EU kommissær for det indre marked - Michel Barnier - forventer, at der vil foreligge en aftale inden juni. Med aftalen vil alle medlemslande forpligte sig til at dele informationer om sortlistede læger med hinanden.

Pieter Omtzigt håber nu, at den for fire år siden strandede retssag mod neurologen Jansen Steur bliver genoptaget både som strafferetssag og disciplinærsag.

»Han er en horrorlæge, som har udført hjerneoperationer, som han slet ikke måtte udføre. Og der er mennesker, som har begået selvmord, fordi de i en ung alder hørte, at de havde Alzheimer, som de slet ikke havde«, siger han.