ARTIKLER


Alvorligt nederlag for klimapolitik

Med 334 stemmer mod 315 forkastede EU-Parlamentet tirsdag den 16. april 2013 et forslag fra energikommissær Connie Hedegaard om at udskyde 900 millioner CO2-kvoter.


Af Sven Skovmand
19. april 2013

Forslaget er fremsat på baggrund af, at kvoterne er styrtdykket fra cirka 30 euro pr. kvote til omkring 3 euro. Meningen med kvoterne var, at de skulle være så dyre, at de ville tvinge virksomhederne til at mindske deres CO2-udledning og i stedet udnytte muligheder for at spare på energi og bruge vedvarende energiformer. Men når prisen er lav, mister de hele deres betydning.

Connie Hedegaard ville derfor forhindre, at man netop nu udbyder et stort antal kvoter, hvad der med sikkerhed vil fastholde den lave pris. Men det sagde et flertal i Parlamentet altså nej til, efter at lobbyister fra den forurenende industri havde ført en voldsom kampagne imod forslaget, som ifølge dem ville føre til et stort tab af arbejdspladser. Kampagnen blev støttet af Dansk Industri, skønt netop en række danske virksomheder som for eksempel Grundfos, Danfoss og Vestas ville have stor glæde af en højere kvotepris.

Ingen aktiv klimapolitik

Nederlaget for Connie Hedegaard er så meget mere beklageligt, som forslaget om udskydelse af kvoterne i virkeligheden ikke var særlig vidtgående og slet ikke ville have ført til den stigning i prisen, som man kunne ønske. Det giver efter et klart signal om, at EU ikke i øjeblikket vil føre en aktiv klimapolitik.

Som Information skriver under overskriften »Sort tirsdag«: »Mere end noget andet beviser gårsdagens resultat, at den energitunge industri fortsat er stærkere end den sunde politiske fornuft. At de kortsigtede interesser vinder over de langsigtede,«