ARTIKLER


Afrika: Europa vågn op!

Europa får det glatte lag i afrikanske aviser. Vi er ved at blive hægtet helt af, mener fremtrædende kommentatorer.
Af Gry Brøndum
17. januar 2013

»The world is changing, and Their Excellencies from Europe will need to adjust to the times«, skrev senior skribent Gitau Warigi i "Sunday Nation", Kenyas store søndagsavis, den 22. april i år - under overskriften "Præsidentens dagbog: Europæiske udsendinge må vænne sig til at tiderne skifter".

Jeg var udstationeret med Mellemfolkelig Samvirke og sad i en matatu - en lokal taxi - skrumplende på vejen mod hovedstaden Nairobi, da jeg faldt over den barske klumme, som i den grad vendte mit syn på forholdet mellem bistands-EU og udviklings-Afrika på hovedet:

Gitau Warigi havde været på Goethe Instituttet og overhørt et par indignerede diplomater fra Frankrig og Tyskland diskutere, hvordan det kunne være, at de ikke kunne få foretræde for Kenyas præsident Kibaki på grund af travlhed. Og nu undrede han sig i avisens spalter over, at de ikke har set skriften på væggen:

»Selvfølgelig er det op til præsident Kibaki at afgøre, om han vil sætte sig sammen med Hillary Clinton og David Cameron og udholde en lektion om homoseksuelles rettigheder, eller om han vil bruge sin tid på at mødes med kineserne og diskutere vej- og havnebyggeri«, skrev han og fortsatte:

De små projekters verdensdel
Brasilien har overhalet Storbritannien som førende verdensøkonomi. Kina er for længst nr. 2. Alligevel citerer Gitau den kvindelige tyske diplomat Margit Hellwig-Boette for højlydt at fundere over, om alle de kenyanere, der kommer til hende for at få penge til små projekter, mon også står i kø hos kineserne og japanerne.

Og det viser Europas problem i en nøddeskal, skriver Gitau: For det gør de ikke. Set fra Kenyas hovedstad Nairobi er Europa blevet de små projekters verdensdel. De store strategiske aftaler indgår man med andre. Og europæerne er tydeligvis slet ikke klar over det, bemærker Gitau.

Er vi håbløst bagud?
Og det er ikke kun i Kenya, der bliver skrevet om Europas svindende betydning som strategisk partner på det afrikanske kontinent. Den 21. november bragte the Botswana Gazette en artikel om en workshop om økonomisk samarbejde mellem EU og SADC, South African Development Community:

Og her var professor Roman Grynberg ifølge The Botswana's analyse skarp som en ragekniv: "Europa må vågne op eller tabe Afrika til Kina".

Hvis ikke Europa snart indser, at Afrikapolitikken er håbløst bagud, og får sine investorer på banen, så vil BRIK-landenes - Brasilien, Rusland, Indien, Kinas - statsejede konglomerater snart eje så store dele af ressourcekæderne i Afrika, at Europa bliver hægtet helt af.

Europa må indse, at forsøget på at skabe en frihandelszone mellem Europa og Afrika, EPA (se side ...) er mislykkedes. Og dernæst for alvor gøre det attraktivt for europæiske investorer at komme ind på det afrikanske marked, mens der endnu er noget at købe, hedder det.