ARTIKLER


Ungarske højreekstremister marcherer mod romaer

Over 1000 demonstranter gik for nylig i fakkeloptog gennem romakvarteret i den østungarske by Miskolc for at »befri Ungarn fra sigøjner-kriminalitet«. Samtidig protesterede romaer mod diskrimination.
Af Arthur Wierema
24. oktober 2012

Spændingerne tager til i Ungarn mellem romaer og højreekstremister. Ifølge det tyske magasin Der Spiegel Online har der på ny været skarpe protester mod romaerne i den østungarske by Miskolc.

I aftenskumringen onsdag den 18. oktober gik flere end et tusinde højreekstremister i demonstration gennem romabydelen Avas.

Formanden for Jobbik - Gabor Vona - sagde til demonstranterne:

»Den som ikke arbejder, skal ikke føde børn!«

En klar henvisning til det faktum, at fødselstallene for romabefolkningen er højere end for resten af den ungarske befolkning.

Bag demonstrationen stod det ultra-højreorienterede parti Jobbik, som er det tredje største parti i det ungarske parlament.

Blandt deltagerne var der også uniformerede medlemmer fra den forbudte paramilitære 'Ungarske Garde'.

Zsolt Egyed - parlamentariker for Jobbik - råbte ud over forsamlingen:

»Vi skal handle nu, for at redde vores fremtid og for at befri Ungarn for sigøjnerkriminalitet!«

Ned med Jobbik!
Flere tusinde politibetjente afskærmede det sociale boligbyggeri Avas. Betonbydelen blev bygget for nogle år siden, som del af et omstridt socialt program for romabefolkningen.

Romaerne fra de omkringliggende fattige landsbyer søgte ind til byen Miskolc til de lidt bedre boliger i Avas og for at finde et job i industrien. Det sidste mislykkedes for de fleste, idet flere og flere fabrikker - opbygget under Ungarns kommunistiske periode - lukkede.

Inden den højreradikale march fra i onsdags havde hundredvis af romaerne demonstreret mod racisme og diskrimination af deres befolkningsgruppe i Ungarn.

De råbte slagord som: »Ned med Jobbik!« og »Vi hører hjemme her!«

På ét af bannerne stod: "Vi vil have fred, retfærdighed og et Ungarn uden nazier!"

Demonstrationen var én af de største arrangeret af romaerne selv i de senere år. Politiet havde givet lov til deres demonstration under betingelse af, at den skulle være slut inden Jobbiks march startede.

Læs også artiklen Ekspert: Romaer lever med diskrimination og racisme

Oplysningsforbundet DEO holder 21. og 22. november debatmøde i Aarhus og København under overskriften "Har EU et romaproblem?" Læs mere og tilmeld dig på www.deo.dk.