ARTIKLER


Tyrkerne kan sandsynligvis snart rejse frit ind i EU

Tyrkiet er som et af de få EU kandidatlande ikke en del af EU’s visumfrizone, men det står til at ændre sig på torsdag.
Af Vivian Drachmann Uva
19. juni 2012

»EU er nødvendig for Tyrkiet, og Tyrkiet er nødvendig for EU«, siger den tyrkiske EU ambassadør Selim Yenel i et interview i EUobserver tirsdag.

Torsdag vil Tyrkiet da også, hvis alt går efter planen, træde et skridt nærmere den Europæiske Union.

Kommissionen fremlægger nemlig onsdag sin handlingsplan for reformer af de tyrkiske visumregler, der skal muliggøre, at tyrkiske statsborgere kan rejse frit ind i EU.

Noget for noget
Et egentligt tyrkisk medlemskab af EU skal man kigge langt efter, men »konkrete visumliberaliseringer vil være et skridt i den rigtige retning«, siger den tyrkiske ambassadør.

EU har længe lagt pres på Tyrkiet om at tilbagetrække de mange flygtninge, der illegalt har krydset grænsen til EU via Tyrkiet og forlangt, at landet underskriver en tilbagetrækningsaftale.

Men Tyrkiet vil ikke underskrive aftalen, før handlingsplanen for liberaliseringen af de tyrkiske visumregler er trådt i kraft, udtaler den tyrkiske ambassadør.

Et skridt i den rigtige retning
Når handlingsplanen er vedtaget, kan forhandlingerne for alvor gå i gang. Målet er, at visumfrihed skal være en realitet for alle tyrkere i 2014 eller 2015, understreger Selim Yenel.

Han regner nemlig ikke med, at forhandlingerne vil rykke meget under det cypriotiske formandskab, men vurderer, at der i 2013 under det irske formandskab vil være bedre muligheder for dialog.

Også den tidligere, franske præsident Sarkozys exit falder i god jord hos den tyrkiske ambassadør. Ifølge ham var Sarkozy nemlig en stor hindring for forhandlinger mellem EU og Tyrkiet.

Tyrkiet er et økonomisk stærkt land, som kan bidrage positivt til EU's vækst. En lempelse af visumkravene vil være et skridt i den rigtige retning for både Tyrkiet og EU, siger Selim Yenel til EUobserver.

Læs hele interviewet i EUobserver: Turkey hopes for EU visa breakthrough this week