ARTIKLER


Svage eurolande kan stadig ikke konkurrere

Finanskrisens løsninger virker ikke optimalt. Økonomer overvejer om enkelte lande simpelthen midlertidigt kan forlade euroen.
Af Sven Skovmand
9. marts 2012

I Børsens kronik for 5. marts 2012 »Tag en midlertidig pause fra euroen« oplyser den tyske økonomiske professor Hans-Werner Sinn, at der stort set ingen forbedring er sket i prisniveauet i Portugal, Grækenland, Italien og Spanien. Det betyder, at de fire lande fortsat har svært ved at klare sig i den økonomiske konkurrence.

Kun i Irland er det lykkedes at sænke priserne. De er faldet med cirka 15 procent, og det har betydet, at Irland har kunnet forøge sit overskud på handelsbalancen, og at landet forventes at have et offentligt overskud på 0,7 procent af bruttonationalproduktet i 2011.

Formindskelsen af den græske gæld vil ikke løse landets økonomiske problemer. Gælden vil komme igen som en svulst og vokse år for år, samtidig med at den underminerer kreditværdigheden i stabile eurozonelande. Hvis det sker, vil euroen til sidst bryde sammen, siger Hans-Werner Sinn.

Professoren går derfor ind for, at de truede eurolande får en mulighed for at forlade eurozonen midlertidigt, så de kan nedskrive deres priser og deres gæld. De skal tage sig en slags eurosabbat.  

Kreditorlandene vil skulle bære store tab for nedskrivningerne, men de vil stadig komme til at stå tilbage med mere, end de vil få, hvis kriselandene forbliver inden for eurozonen. Den fremgang, der vil følge af, at de pågældende lande udtræder af euroen, er kreditorernes eneste chance for at genvinde blot nogle af aktiverne, siger Hans-Werner Sinn.