ARTIKLER


Poul Nyrup kritiserer Europagten

Den tidligere statsminister Poul Nyrup kritiserer nu Finanspagten, som han betegner som en tragedie.
Af Sven Skovmand
15. april 2012

»Det her er ikke mit Europa«. Under denne overskrift kritiserer tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen Europagten i Politiken for 19.12.2011. Han betegner den som en ensidig økonomisk politik, der gennemføres uden om EU’s institutioner og uden en åben, folkelig debat om vejen ud af Europas gældskrise.

Han mener, at den politik, som Angela Merkel og Nicolas Sarkozy går ind for, vil gøre krisen endnu værre, fordi den forhindrer offentlige investeringer og jobskabelse.

»Det er dybt, dybt tragisk for Europa, og jeg mener, at de to ledere med Merkel i spidsen helt undervurderer, hvor risikabel en vej de betræder nu. Folk vil ikke acceptere Europa på de betingelser, lige så lidt som folk i Jylland ville acceptere, hvis København bestemte det hele. Det er helt utænkeligt i den europæiske demokratiske tradition,« siger han.

Også den tidligere overvismand Christen Sørensen er stærkt kritisk over for planerne. »Europagten er ikke svaret på EU’s krise,« hedder overskriften på en kronik, som han har i Politiken for 22.12.2011. Han er overbevist om, at de finansielle aktører ingen tillid har til Europagten, hvilket afspejles i kursudviklingen.

Pagten er efter Christen Sørensens opfattelse først og fremmest et forsøg på at påtvinge EU/Eurolandene en konservativ, tysk økonomisk politisk opfattelse. Og realiteten i Europagten er, at gældskrisen skal »bekæmpes med investeringsbesparelser i direkte konfrontationskurs med kickstartopfattelsen. Det er derfor også ret så naivt at forsvare Europagten med, at EU nok vil bekæmpe gælds- og beskæftigelseskrisen med vækstpolitik,« siger han.