ARTIKLER


Pengene flyder ud af Europa

Det hollandsk-britiske olieselskab Shell trækker en stor sum penge ud af Europa til USA. Kapitalflugten bekræfter en tendens, vurderer økonom.
Af Mads Stampe
8. august 2012

Olieselskabet Shell offentliggjorde mandag, at det har til hensigt at trække 15 milliarder dollars - størstedelen af sine pengereserver i Europa - ud af eurozonen, for at flytte dem til USA.

Shell er langt fra ene om at flytte milliardbeløb ud af det gældstyngede Europa. Ifølge den østrigske avis Austrian Daily har amerikanske investorer trukket op mod 50 milliarder dollars ud af Europa i perioden mellem december sidste år og maj i år.

Det er den største pengestrøm ind i USA siden 1999.

Stigende usikkerhed blandt virksomheder
Samtidig skriver Financial Times, at Wall Street i stigende grad opfordrer firmaer til at forberede sig på et opbrud af eurozonen.

Og netop dét scenarie synes at være kilde til stor bekymring.

Ifølge Shells Chief Financial Officer Simon Henry er det netop usikkerheden i eurozonen, der har fået selskabet til at vende blikket mod USA fremfor at blive i Europa.

Han forklarer over for britiske The Times, at der ganske enkelt er »sket et skifte« i deres risikovillighed i Europa.

Tendensen skal stoppes
Det ræsonnement er der ikke noget at sige til, når man ser på de forretningsmæssige perspektiver i Europa, mener cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven.

»Det ser ud til, at EU ligger underdrejet rent vækstmæssigt de kommende år,« siger Jacob Graven til notat.dk.

Han understreger, at tendensen til kapitalflugt fra Europa og eurozonen er klar.

»Det er hjertet af gældskrisen. Det er et generelt problem, der trækker væksten ned, så det er vældigt afgørende, at man får stoppet denne negative, selvforstærkende tendens,« konkluderer han.

En blivende tendens
Tendensen til flugt af kapital fra svage økonomier over i stærke ser ikke ud til at være på retræte foreløbigt. Det til trods for, at de europæiske markeder faktisk har sendt mere positive signaler de seneste par uger.

Så længe der er krise i eurozonen, vil virksomheder som Shell formentlig fortsat flytte deres pengereserver over i mere sikre økonomier, vurderer Jacob Graven.